Pieczone skrzydełka z warzywami

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Pieczone skrzydełka z warzywami - danie znane, ale czy w takiej wersji?
Przepis pochodzi z miesięcznika "Le menu" No3 /2009.

Przepis na 4 osoby.

Warzywa:
  • 800g - 1kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 500g marchewki, podgotowanej, pokrojonych w słupki
  • 10 ząbków czosnku, poprzekrajanych na pół
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 łyżeczka soli

Kurczak:
  • 12 skrzydełek z kurczaka (ok 1kg)
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • świeżo zmielony pieprz

W misce mieszamy warzywa z olejem i przyprawami. Wykładamy na dużą blachę z piekarnika. W tej samej misce mieszamy kurczaka z przyprawami. Wykładamy skrzydełka na warzywa. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Uwagi gazetowe:
  • skrzydełka można zastąpić 600g piersi z kurczaka, które dodajemy do warzyw 30-35 minut przed końcem pieczenia
  • Można podawać z twarożkiem ziołowym

Uwagi moje:
  • do kurczaka dodaję trochę majeranku (nie wiem dlaczego, ale bardzo mi pasuje)
  • Do kurczka mieszam paprykę ostrą i słodką
  • piekę na folii do pieczenia

Dla wzrokowców:





Smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: