- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Pieczone skrzydełka z warzywami - danie znane, ale czy w takiej wersji?
Przepis pochodzi z miesięcznika "Le menu" No3 /2009.
Przepis na 4 osoby.
Warzywa:
Kurczak:
W misce mieszamy warzywa z olejem i przyprawami. Wykładamy na dużą blachę z piekarnika. W tej samej misce mieszamy kurczaka z przyprawami. Wykładamy skrzydełka na warzywa. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Uwagi gazetowe:
Uwagi moje:
Dla wzrokowców:
Smacznego.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Le menu" No3 /2009.
Przepis na 4 osoby.
Warzywa:
- 800g - 1kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
- 500g marchewki, podgotowanej, pokrojonych w słupki
- 10 ząbków czosnku, poprzekrajanych na pół
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki rozmarynu, drobno posiekanego
- 1 łyżka listków tymianku
- 1 łyżeczka soli
Kurczak:
- 12 skrzydełek z kurczaka (ok 1kg)
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki
- świeżo zmielony pieprz
W misce mieszamy warzywa z olejem i przyprawami. Wykładamy na dużą blachę z piekarnika. W tej samej misce mieszamy kurczaka z przyprawami. Wykładamy skrzydełka na warzywa. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Uwagi gazetowe:
- skrzydełka można zastąpić 600g piersi z kurczaka, które dodajemy do warzyw 30-35 minut przed końcem pieczenia
- Można podawać z twarożkiem ziołowym
Uwagi moje:
- do kurczaka dodaję trochę majeranku (nie wiem dlaczego, ale bardzo mi pasuje)
- Do kurczka mieszam paprykę ostrą i słodką
- piekę na folii do pieczenia
Dla wzrokowców:


Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: