Kurczak z idealnie chrupiaca skorka*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Od kiedy gotuje dla siebie i malza, nigdy nie wiedzialam jak zrobic idealnie chrupiaca skorke kurczaka czego malz strasznie pragnal. No i wreszcie po latach nieudanych prob udalo mi sie wyprodukowac kurczaka z idealnie chrupiaca skorka
icon_mrgreen.gif


A wiec,

kuraka calego przecinamy wzdluz grzbietu, rozluzniamy skore na udach a nastepnie ostym narzedziem robimy okolo 20 malych naciec w skorze .
Nastepnie na talerzyku razem mieszamy 1 lyzeczke proszku do pieczenia, 1.5 lyzeczki soli i 0.5 lyzeczki pieprzu.

Suchego kurczaka mocno nacieramy mieszanka proszku i soli i zostawiamy w lodowce na ok 12-24 godzin ( dzisiaj robilam po 7 i tez wyszlo rewelacja). Wazne aby przed natarciem, kurczak nie byl mokry.

Po uplywie wyznaczonego czasu, pieczemy kurczaka w 230C przez mniej wiecej 45 minut, a nastepnie w 260C przez ok 10-20 minut. Po wyjeciu z piekarnika, zostawiamy kurczaka zeby sobie odpoczal na 10-15 minut i gotowe.

Przepis pochodzi z American Test Kitchen
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
zrobilam, troche suchy mi wyszedl ale i tak bardzo smaczny,nie dodawalam zdjec bo po tych nacieciach jakos nie byl fotogeniczny ;)
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
paula wybacz nie zauwazylam wczesniej pytania,moze i tak ,nie pamietam ale i tak byl bardzo smaczny wiec niewazne,do powtorki
anbetung.gif