Od kiedy gotuje dla siebie i malza, nigdy nie wiedzialam jak zrobic idealnie chrupiaca skorke kurczaka czego malz strasznie pragnal. No i wreszcie po latach nieudanych prob udalo mi sie wyprodukowac kurczaka z idealnie chrupiaca skorka
A wiec,
kuraka calego przecinamy wzdluz grzbietu, rozluzniamy skore na udach a nastepnie ostym narzedziem robimy okolo 20 malych naciec w skorze .
Nastepnie na talerzyku razem mieszamy 1 lyzeczke proszku do pieczenia, 1.5 lyzeczki soli i 0.5 lyzeczki pieprzu.
Suchego kurczaka mocno nacieramy mieszanka proszku i soli i zostawiamy w lodowce na ok 12-24 godzin ( dzisiaj robilam po 7 i tez wyszlo rewelacja). Wazne aby przed natarciem, kurczak nie byl mokry.
Po uplywie wyznaczonego czasu, pieczemy kurczaka w 230C przez mniej wiecej 45 minut, a nastepnie w 260C przez ok 10-20 minut. Po wyjeciu z piekarnika, zostawiamy kurczaka zeby sobie odpoczal na 10-15 minut i gotowe.
Przepis pochodzi z American Test Kitchen

A wiec,
kuraka calego przecinamy wzdluz grzbietu, rozluzniamy skore na udach a nastepnie ostym narzedziem robimy okolo 20 malych naciec w skorze .
Nastepnie na talerzyku razem mieszamy 1 lyzeczke proszku do pieczenia, 1.5 lyzeczki soli i 0.5 lyzeczki pieprzu.
Suchego kurczaka mocno nacieramy mieszanka proszku i soli i zostawiamy w lodowce na ok 12-24 godzin ( dzisiaj robilam po 7 i tez wyszlo rewelacja). Wazne aby przed natarciem, kurczak nie byl mokry.
Po uplywie wyznaczonego czasu, pieczemy kurczaka w 230C przez mniej wiecej 45 minut, a nastepnie w 260C przez ok 10-20 minut. Po wyjeciu z piekarnika, zostawiamy kurczaka zeby sobie odpoczal na 10-15 minut i gotowe.
Przepis pochodzi z American Test Kitchen
Ostatnią edycję dokonał moderator: