IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kotlety mielone po rosyjsku*
Mała_Mi
post 10 Feb 2010, 21:01
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Zwykłe - a jednak niezwykłe. Dzięki dodatkowi ubitej piany te kotlety są bardziej miękkie i delikatne. Dodatek pietruszki podkreśla ich smak. Znakomicie pasuje do nich rosyjski sos południowy.

Załączony plik  rosmiel.JPG ( 100.97K ) Suma pobrań: 14


1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 plastry białego chleba ( dałam tostowy)
1 jajko ( białko i żółtko oddzielnie)
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką oraz żółtkiem. Wyrobić masę.

Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, wymieszać.
Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 10 Feb 2010, 23:48
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.586
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Takie ładne,że nabrałam wielkiej ochoty na zjedzenie,no najpierw muszę zrobić lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 23 Feb 2010, 18:46
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



Zrobiłam, bardzo smaczne, takie delikatniejsze jakby. Kminek nadaje fajny posmak. Sam sos ciekawy i smaczny dla mnie jednak chyba trochę zbyt cebulowy ;) dzięki za przepis ( po raz kolejny) cvety.gif
Załączone pliki
Załączony plik  DSC_0399b.jpg ( 102.27K ) Suma pobrań: 2
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 24 Feb 2010, 08:41
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Chantel, bardzo się cieszę, że smakowało. Twoje kotlety wyglądają bardzo apetycznie icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iluana
post 17 Oct 2011, 20:08
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.507
Dołączył: 15-August 09
Użytkownik nr: 17.117



kminek konieczny??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 18 Oct 2011, 09:09
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Nie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 11 Feb 2013, 23:06
Post #7


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Jak już mam robić, to zrobię z tego przepisu. Mięso było wieprzowo-wołowe? Mam ogromną ochotę dać samą wołowinę, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jeszcze chwilę nad tym pomyślę. Oczywiście już jutro. Dzisiaj życzę dobrej nocy icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pyzyzmiesem
post 11 Feb 2013, 23:57
Post #8


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.187
Dołączył: 1-November 09
Skąd: Katowice
Użytkownik nr: 18.275



wydaje mi się, że sama wołowina może być za sucha
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 12 Feb 2013, 09:47
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Seniorko, mieso tutaj było wieprzowo wołowe. Ale odkąd pokochałąm wołowinę w wersji solo, i robiłam z niej różne rzeczy, m.in. frykadelki choćby, myślę, że można spróbować. Jak dasz tak, jak w przepisie, jajko i bułkę, i nie przesuszysz na patelni, powinny być ok.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 15 Feb 2013, 21:39
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Odważyłam się zrobić z samej wołowiny. Uważałam, żeby zbyt długo ich nie smażyć, a w sklepie najpierw wybrałam ładny, jasnoczerwony kawałek mięsa i poprosiłam o dwukrotne zmielenie, bo te sklepowe maszynki mają bardzo grube sitka. W rezultacie otrzymałam masę mięsną, jaką chciałam - z młodej sztuki i pulchną. Dalej trzymałam się przepisu. Wyszły doskonałe. Serdeczne anbetung.gif za przepis. A żeby było dokładnie według przepisu, następnym razem będą z mięsa mieszanego. Bo że będzie następny raz, nie ulega wątpliwości. Zaczynam lubić mielone. Dzięki Mi.


Edit: Podałam oczywiście z rosyjskim sosem, drążonymi ziemniakami z koperkiem i tak jak w przepisie z kiszonymi ogórkami, bo nic innego bardziej mi nie pasowało. icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 17 Feb 2013, 15:19
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Seniorko, ogromnie się cieszę, że dobrze wyszły i Ci smakowały. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hanka145
post 19 Feb 2013, 06:33
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 499
Dołączył: 23-September 06
Użytkownik nr: 2.354



Przepraszam, ze sie wtrace, ale te kotlety mielone po rosyjsku jednak odbiegaja od oryginalnego przepisu. Oczywiscie mozna podawac przepisy ze swoimi zmianami, ale to trzeba zaznaczyc, jesli sie powoluje na oryginalny przepis.
A wiec, w oryginalnym przepisie jest tylko mieso wolowe, ( ktos sie odwazyl uzyc tylko miesa wolowego?) a nie mieszane, nie ma wogole mowy o kminku jako dodatku smakowego, takze tluszcz do smazenia jest zupelnie inny. Ma byc oliwa z maslem, a nie olej, a to roznica.
Pisze to gwoli pytan osob i poniewaz uczciwosc tak bardzo ceniona na tym forum wymaga, zeby podawac oryginalne przepisy, to mysle, ze, trzeba zaznaczyc roznice miedzy oryginalnym przepisem, a swoimi zmianami. Naturalnie nie mam nic przeciwko temu, zeby podawac swoje zmiany, ale jednak powinno sie podac ten oryginalny przepis i zaznaczyc swoje zmiany. Oryginalny przepis jest podany po angielsku, a nie wszyscy uczestnicy forum znaja j. angielski na tyle, aby wylapac niuanse/zmiany wlasne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th June 2018 - 19:36