- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Zwykłe - a jednak niezwykłe. Dzięki dodatkowi ubitej piany te kotlety są bardziej miękkie i delikatne. Dodatek pietruszki podkreśla ich smak. Znakomicie pasuje do nich rosyjski sos południowy.
1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 plastry białego chleba ( dałam tostowy)
1 jajko ( białko i żółtko oddzielnie)
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką oraz żółtkiem. Wyrobić masę.
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, wymieszać.
Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.

1/2 kg mielonego mięsa
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 plastry białego chleba ( dałam tostowy)
1 jajko ( białko i żółtko oddzielnie)
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką oraz żółtkiem. Wyrobić masę.
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, wymieszać.
Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: