Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,665
113
Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie

Źródło przepisu - http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html

Składniki:
700 g mąki
300 g gęstej śmietany 18%
170 g masła klarowanego
1 płaska łyżka soli
dodatkowo żółtko wymieszane z łyżką słodkiej śmietanki do smarowania pierożków

Wykonanie:
Z powyższych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dołożyć jedną, dwie łyżki śmietany lub gęstego jogurtu. Odłożyć na jakiś czas, by wypoczęło.
W międzyczasie zrobić dowolne nadzienie. U mnie była nim wypieczona kasza klasztorna z warzywami, wymieszana z podduszoną cebulą, pieczarkami i zieleniną. Formować pierożki dowolnym sposobem. Ja z ciasta toczyłam wałki jak na kopytka, kroiłam na plastry, rozwałkowywałam na cienkie owalne placuszki, nadziewałam, sklejałam i smarowałam żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką. Dodatkowo posypałam je szczyptą maku, sezamu i czarnuszki. W przepisie nie była określona temperatura piekarnika i czas pieczenia - ja piekłam 20 minut w 190 stopniach (obie grzałki) i 10 minut w 190 stopniach z termoobiegiem, by je ładnie zrumienić.
Wyszło mi 48 pierożków – dwie pełne ciasno upakowane blachy.
Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce – łatwo się wałkuje bez podsypywania mąką i dobrze skleja.
Gotowe pierożki są przyjemnie kruche i delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,665
113
Polecam. Dzisiaj częstowałam nimi mamę - bardzo jej smakowały.
icon_smile.gif

Teraz mnie te nęcą:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=944602
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Nieco zmieniłam proporcje, co wymusiła na mnie sytuacja i pogoda za oknem. Bo jak iść po śmietanę kiedy za oknem deszcz ze śniegiem...
icon_neutral.gif

Myślę, że moje zmiany smaku im nie ujęły. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, z wierzchu lekko chrupiące, po ostygnięciu mięknie.

Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Podałam z kefirem posypanym posiekaną kolendrą.


Z tej ilości składników wyszło mi 50 pierożków, ale moje duże nie były.


Wpiszę mój skład
* 550g mąki
* 170g śmietany 18%
* 80g maślanki
* 150g oleju
* 2 łyżeczki soli

Farsz 1
* 120g twarogu
* 220g ziemniaków (już ugotowanych)
* 1 średnia cebula, podsmażona
* sól i 1 łyżeczka pieprzu

Twaróg i ziemniaki rozgnieść i wymieszać, dodać cebulkę, doprawić


Farsz 2
* 2 garści kiszonej kapusty
* 3 suszone grzyby, namoczone i ugotowane
* 5 dużych pieczarek, drobno posiekanych i uduszonych
* 2 garści grochu, namoczone i ugotowane
* 1 duża cebula, podsmażona
* sól i dużo pieprzu

Kapustę posiekać, udusić, dodać pozostałe składniki. Wszystko razem smażyć ok. pół godziny, aż woda wyparuje a farsz będzie dość ścisły

Taka ilość farszu (oba rodzaje) wystarczyła mi idealnie na tę porcję ciasta.


Zagniotłam, wyrabiałam dość długo, bo ok. pół godziny trwało zanim ciasto było gładkie.
Ciasto podzieliłam na 3 części, wałkowałam na ok. 4 mm, wycinałam po jednym kółku szklanką ok. 7 cm średnicy (dla mojej wiadomości - tą niską do drinków
icon_mrgreen.gif
), lekko rozciągałam palcami i nakładałam po solidnej łyżeczce farszu.
Zlepiałam i układałam przykrywając ściereczką.
Smarowałam jajkiem rozbełtanym z 3 łyżkami mleka, posypałam sezamem i makiem. Piekłam 20 minut z termoobiegiem i dodatkowo 5 minut pod grillem.
Zamroziłam.

piro_ki_piecz.jpg
 

Załączniki

  • piro_ki_piecz.jpg
    piro_ki_piecz.jpg
    378.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,665
113
Ciekawe innowacje, dobrze, że wpisałaś.
moje wyglądały podobnie, tylko miały ozdobne szczypanki na "szwie" i cieńszą obwódkę z ciasta.
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanna @ 15 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945179Ciekawe innowacje, dobrze, że wpisałaś.
moje wyglądały podobnie, tylko miały ozdobne szczypanki na "szwie" i cieńszą obwódkę z ciasta.
icon_smile.gif
Nie szczypałam się z nimi.
icon_mrgreen.gif
bo złączenia robiłam niewielkie, co jak widać zaskutkowało rozwarciem
zahnlos.gif


Urody im to dodało.
lecker.gif


Ciasto w sumie grube nie jest, chociaż wałkowałam cieniej, to się kurczyło po sklejeniu.
Zdecydowanie będę powtarzać. W smaku podobne do pieczonych pierogów, które kiedyś robiłam z ciasta twarogowego, a składniki oszczędniejsze
icon_smile.gif