- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Pirożki rosyjskie z ciasta na śmietanie
Źródło przepisu - http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html
Składniki:
700 g mąki
300 g gęstej śmietany 18%
170 g masła klarowanego
1 płaska łyżka soli
dodatkowo żółtko wymieszane z łyżką słodkiej śmietanki do smarowania pierożków
Wykonanie:
Z powyższych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dołożyć jedną, dwie łyżki śmietany lub gęstego jogurtu. Odłożyć na jakiś czas, by wypoczęło.
W międzyczasie zrobić dowolne nadzienie. U mnie była nim wypieczona kasza klasztorna z warzywami, wymieszana z podduszoną cebulą, pieczarkami i zieleniną. Formować pierożki dowolnym sposobem. Ja z ciasta toczyłam wałki jak na kopytka, kroiłam na plastry, rozwałkowywałam na cienkie owalne placuszki, nadziewałam, sklejałam i smarowałam żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką. Dodatkowo posypałam je szczyptą maku, sezamu i czarnuszki. W przepisie nie była określona temperatura piekarnika i czas pieczenia - ja piekłam 20 minut w 190 stopniach (obie grzałki) i 10 minut w 190 stopniach z termoobiegiem, by je ładnie zrumienić.
Wyszło mi 48 pierożków – dwie pełne ciasno upakowane blachy.
Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce – łatwo się wałkuje bez podsypywania mąką i dobrze skleja.
Gotowe pierożki są przyjemnie kruche i delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno.
Źródło przepisu - http://community.livejournal.com/eda_kak_eda/23520.html
Składniki:
700 g mąki
300 g gęstej śmietany 18%
170 g masła klarowanego
1 płaska łyżka soli
dodatkowo żółtko wymieszane z łyżką słodkiej śmietanki do smarowania pierożków
Wykonanie:
Z powyższych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dołożyć jedną, dwie łyżki śmietany lub gęstego jogurtu. Odłożyć na jakiś czas, by wypoczęło.
W międzyczasie zrobić dowolne nadzienie. U mnie była nim wypieczona kasza klasztorna z warzywami, wymieszana z podduszoną cebulą, pieczarkami i zieleniną. Formować pierożki dowolnym sposobem. Ja z ciasta toczyłam wałki jak na kopytka, kroiłam na plastry, rozwałkowywałam na cienkie owalne placuszki, nadziewałam, sklejałam i smarowałam żółtkiem wymieszanym ze słodką śmietanką. Dodatkowo posypałam je szczyptą maku, sezamu i czarnuszki. W przepisie nie była określona temperatura piekarnika i czas pieczenia - ja piekłam 20 minut w 190 stopniach (obie grzałki) i 10 minut w 190 stopniach z termoobiegiem, by je ładnie zrumienić.
Wyszło mi 48 pierożków – dwie pełne ciasno upakowane blachy.
Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce – łatwo się wałkuje bez podsypywania mąką i dobrze skleja.
Gotowe pierożki są przyjemnie kruche i delikatne. Smaczne na ciepło i na zimno.
Ostatnią edycję dokonał moderator: