IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Beliaszi*
Krystyna9
post 12 Feb 2010, 21:12
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Składniki:

Ciasto:

• 25-30 g. drożdży świeżych (lub ok. 6 g drożdży instant),
• 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka lub mleka wymieszanego z wodą,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżka cukru,
• 500g, mąki
• 2 łyżki oleju
• olej do smażenia

Farsz:
• ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej baranina z wołowiną, ale może być i inne byle z tłuszczem),
• cebula,
• sól i pieprz do smaku


Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże „ruszyły”. Dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagniatamy miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi.
Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu.
Załączony plik  bel1.JPG ( 85.39K ) Suma pobrań: 6


Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie.

Załączony plik  bel5.JPG ( 83.18K ) Suma pobrań: 4
Załączony plik  bel8.JPG ( 81.96K ) Suma pobrań: 0
Załączony plik  bel13.JPG ( 76.35K ) Suma pobrań: 0


W głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy.

Załączony plik  bel21.JPG ( 75.24K ) Suma pobrań: 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 12 Feb 2010, 21:15
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Prawie pączki z mięsem icon_smile.gif Wyglądają bardzo zachęcająco! Dużo ich wychodzi z tej porcji, czy lepiej od razu podwoić? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Feb 2010, 07:52
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



wychodzi ok. 18 =20 sztuk. Ciasto, w trakcie smażenia rośnie sobie i taka jedna sztuka jest dość spora. Połączenia ciasta i mięcha, jest syte, więc wypróbuj najpierw z jednej porcji
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 13 Feb 2010, 13:14
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Krysiu ależ to jest wprost wymarzone drugie śniadanie do pracy dla mojego męża! O ile to można jeść na zimno? Tak sobie myślę, zrobić taką porcję, część zamrozić.... No przepis skopiowałam od razu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 13 Feb 2010, 15:49
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Mnie na zimno nie smakowały. Ciekawa jestem zdania Krystyny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Feb 2010, 15:52
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Tylko na gorąco. Dzisiaj wrzuciłam na minutę do mikrofalówki, wyszły z niej gorące i wciąż pyszne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 13 Feb 2010, 17:50
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



A, czyli do pracy nie nada. Szkoda, ale za to w domu można zjeść z przyjemnością. Do mikrofalówki wsadze i będą ciepłe icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Feb 2010, 17:52
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.452
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



a czy takie pierogi można zrobić z jakimś jarskim farszem?Czy one zawsze ,ale zawsze z mięsem są ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 13 Feb 2010, 17:59
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Ja się przymierzam do takiego z warzyw podsmażonych albo do takiego z pieczarkami. I barszcz czerwony.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Feb 2010, 19:05
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Margot @ 13 Feb 2010, 17:52 ) *
a czy takie pierogi można zrobić z jakimś jarskim farszem?Czy one zawsze ,ale zawsze z mięsem są ?


Generalnie z mięsem wszystko. W zależności od użytego mięsa (czasami jest mięso z ziemniakami), to są różne nazwy. Ach, i jeszcze wtedy są w różnych kształtach i nie koniecznie smażone
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mexikana
post 13 Feb 2010, 23:21
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.727
Dołączył: 15-January 08
Skąd: kraina deszczowcow, polnocne niemcy
Użytkownik nr: 7.168



krysiu jam blondynka! ciasto ma wyrastac 2 czy 3 razy? icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 14 Feb 2010, 07:44
Post #12


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.680
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(mexikana @ 13 Feb 2010, 23:21 ) *
krysiu jam blondynka! ciasto ma wyrastac 2 czy 3 razy? icon_redface.gif

myślę że po dwóch wyrastaniach, też będzie dobrze. Ono nie musi tak całkiem wyrosnąć, tzn. podwoić swojej objętości. Wyrośnie trochę i buch go dłonią, coby opadło. Przykryć i znów na kilka minut dać mu szansę podniesienia się. To wcale nie trwa tak długo. Ja ustawiam miskę z ciastem w łazience bo tam najcieplej. Po 15 minutach jest sporo wyrośniete już.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 14 Feb 2010, 09:34
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.362
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Margot, tutaj kiedyś wpisałam przepis na trochę inne beljaszki właśnie z dodatkiem kartofli do farszu.
Warto zajrzeć na stronę oryginalnego przepisu. Ładnie tam wszystko jest pokazane na zdjęciach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hiszpańska Małgo...
post 31 Dec 2010, 14:35
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5
Dołączył: 5-August 09
Skąd: Madrid
Użytkownik nr: 16.968



nie wiem co zrobilam zle, ale moje ciasto strasznie twarde i nie chce wyrastac (drozdze swieze)... zobaczymy, moze za kilkanascie minut cos ruszy..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 31 Dec 2010, 15:15
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Drożdże tak mają, że mogą nie wyrosnąć - jeśli za ok. godzinę nic się nie zmieni, to zacznij od nowa - ale z innymi drożdżami. Może nie były tak świeże, jak zapewniono w sklepie. Tak czasem bywa dontknow.gif

A jak z temperatura mleka/wody? dałaś ciepłe czy wrzące? Bo wrzątkiem "zabija" się drożdże i już mogą nie ruszyć.

Nawiasem mówiąc, dzięki Tobie zwróciłam uwagę na ogromnie ciekawy przepis, którego nie zauważyłam wcześniej icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 31 Dec 2010, 17:30
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.566
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(hiszpańska Małgorzata @ 31 Dec 2010, 16:35 ) *
nie wiem co zrobilam zle, ale moje ciasto strasznie twarde i nie chce wyrastac (drozdze swieze)... zobaczymy, moze za kilkanascie minut cos ruszy..


Twarde?? A moze za malo wody za duzo maki? moze metoda mirabbelki moczyc dlonie i przegniatac, az konsystencja bedzie dobra?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
weerka
post 19 Feb 2011, 00:01
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.615
Dołączył: 3-May 09
Użytkownik nr: 15.547



robiłam wczoraj dla znajomych facetów jak dodatek do piwska meczowego ale ciasto potraktowałam jak pączkowe i z płynów dałam mlek pól na pół z piwem ,i "wyrastałam" tez tak jak paczki-jeden raz w misce a drugi jakieś 15-20 minut przed smażeniem.
acha i dałam jedno jajko.
wyszły super,wcale nie nasiąkły tłuszczem a nawet miały białe obwódki ,co nie udało mi się dotąd przy smażeniu pączków.
chłopaki wcinali je na zimno polane ketchupem i bardzo chwalili,więc Samanto można i na zimno byleby ciasto było z alkoholem,wtedy nie wciągnie tłuszczu tylko się ładnie usmaży z wierzchu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 20:18