- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
Ciasto:
• 25-30 g. drożdży świeżych (lub ok. 6 g drożdży instant),
• 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka lub mleka wymieszanego z wodą,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżka cukru,
• 500g, mąki
• 2 łyżki oleju
• olej do smażenia
Farsz:
• ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej baranina z wołowiną, ale może być i inne byle z tłuszczem),
• cebula,
• sól i pieprz do smaku
Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże „ruszyły”. Dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagniatamy miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi.
Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu.
Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie.
W głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy.

Ciasto:
• 25-30 g. drożdży świeżych (lub ok. 6 g drożdży instant),
• 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka lub mleka wymieszanego z wodą,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżka cukru,
• 500g, mąki
• 2 łyżki oleju
• olej do smażenia
Farsz:
• ok. 500 g mięsa mielonego (najlepiej baranina z wołowiną, ale może być i inne byle z tłuszczem),
• cebula,
• sól i pieprz do smaku
Podgrzać mleko, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże „ruszyły”. Dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagniatamy miękkie ciasto . W razie potrzeby, dolać trochę wody.
Ciasto umieścić w misce wysmarowanej olejem i dobrze przykryć. Odstawić do wyrastania. Podrośnięte ciasto odgazować (uderzyć dłonią , aby opadło) i ponownie przykryć i dać mu podrosnąć. Powtórzyć jeszcze raz odgazowanie i wyrastanie ciasta. Teraz już możemy przystąpić do formowania beliaszi.
Z ciasta odrywamy równe porcje wielkości trochę większej niż orzech włoski, i robimy równe kulki. Teraz kulki ciasta rozgniatamy dłonią lub lekko wałkujemy ( nie bardzo cienko). Na każdym placuszku układamy kulkę farszu.

Brzegi placuszka podnosimy do góry i ściągamy do środka, zostawiając jednak dziurkę. Przygniatamy dłonią, aby były bardziej płaskie.



W głębszej patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5-2 cm) i smażymy beliaszi, wkładając na tłuszcz stroną z dziurką i widocznym farszem. Jak nam się już dobrze zezłocą, obracamy na drugą stronę i dosmażmy.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: