- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
CIASTO NA ROGALE MARCIŃSKIE
Ciasto
*0,5 kg mąki
*żółtko
*jajo
*2łyżki cukru
*1 op. cukru waniliowego
*0,5 kostki drozdzy (4 dag)
*szklanka letniego mleka
*5 dag rozupszczonego letniego masła lub margaryny.
Z mleka i drożdży przygotować rozczyn.
Do mąki,zółtka, rozupszczona margarynę, cukier i cukier waniliowy, na koniec dodać rozczyn.
Zrobić ciasto.
Pozostawić do wyrosnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 2 cz.
Każdy placek rozwałkować na ok 0,5 cm.
Jajko rozbełtać.
Po zwinięciu rogala z nadzieniem pomalowac go rozbełtanym jajkiem. Rogaliki na natluszczonej blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika piec w tem 160-170 stopni ok. 30 minut.
W sklepie kupujemy 2 puszki masy makowej lub taką masę przygotowujemy sami i takim oto nadzieniem smarujemy spory kawałek ciasta w kształcie trójkąta, a potem zwinnie go zwijamy, smarujemy jajkiem i do piekarnika Po upieczeniu takiego rogala smarujemy lukrem i posypujemy obficie rozdrobnionymi orzechami włoskimi SMACZNEGO i polecam
Ciasto
*0,5 kg mąki
*żółtko
*jajo
*2łyżki cukru
*1 op. cukru waniliowego
*0,5 kostki drozdzy (4 dag)
*szklanka letniego mleka
*5 dag rozupszczonego letniego masła lub margaryny.
Z mleka i drożdży przygotować rozczyn.
Do mąki,zółtka, rozupszczona margarynę, cukier i cukier waniliowy, na koniec dodać rozczyn.
Zrobić ciasto.
Pozostawić do wyrosnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 2 cz.
Każdy placek rozwałkować na ok 0,5 cm.
Jajko rozbełtać.
Po zwinięciu rogala z nadzieniem pomalowac go rozbełtanym jajkiem. Rogaliki na natluszczonej blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika piec w tem 160-170 stopni ok. 30 minut.
W sklepie kupujemy 2 puszki masy makowej lub taką masę przygotowujemy sami i takim oto nadzieniem smarujemy spory kawałek ciasta w kształcie trójkąta, a potem zwinnie go zwijamy, smarujemy jajkiem i do piekarnika Po upieczeniu takiego rogala smarujemy lukrem i posypujemy obficie rozdrobnionymi orzechami włoskimi SMACZNEGO i polecam
