Rogale a`la marcińskie

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
CIASTO NA ROGALE MARCIŃSKIE

Ciasto

*0,5 kg mąki
*żółtko
*jajo
*2łyżki cukru
*1 op. cukru waniliowego
*0,5 kostki drozdzy (4 dag)
*szklanka letniego mleka
*5 dag rozupszczonego letniego masła lub margaryny.

Z mleka i drożdży przygotować rozczyn.
Do mąki,zółtka, rozupszczona margarynę, cukier i cukier waniliowy, na koniec dodać rozczyn.
Zrobić ciasto.
Pozostawić do wyrosnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 2 cz.
Każdy placek rozwałkować na ok 0,5 cm.
Jajko rozbełtać.
Po zwinięciu rogala z nadzieniem pomalowac go rozbełtanym jajkiem. Rogaliki na natluszczonej blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika piec w tem 160-170 stopni ok. 30 minut.

W sklepie kupujemy 2 puszki masy makowej lub taką masę przygotowujemy sami i takim oto nadzieniem smarujemy spory kawałek ciasta w kształcie trójkąta, a potem zwinnie go zwijamy, smarujemy jajkiem i do piekarnika Po upieczeniu takiego rogala smarujemy lukrem i posypujemy obficie rozdrobnionymi orzechami włoskimi SMACZNEGO i polecam

rogale005.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Till - 1 zóltko idzie do ciasta
icon_question.gif

I czy jak dzisiaj bym zsagniotla a jutro piekla to bedzie ok
icon_question.gif
A zostawic do wyrosniecia czy wsadzic po zagniecenu do lodowki
icon_question.gif


A jakbym dzisiaj piekła to do niedzieli beda dobre
icon_question.gif
Wpakowalabym w pudelko plastikowe.


Tyle pytan
fiesgrins.gif


cvety.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Ilonka, jak dzisiaj chcesz zagnieść, to raczej do lodówki, niech tam rośnie - skoro będzie miało całą dobę, to by Ci z miski wyszło, i to dosłownie ;) A przerosnięte ciasto niedobre jest...
Mamy piątek... Do niedzieli raczej nie dotrwa, bo się wysuszy mimo wszystko. Do tego ciasta dodaje się masło,a takie jest mniej "trwałe" niż drożdżowe z olejem,które dłużej zachowuje świeżość. Chyba że od razu po upieczeniu zapakowałabyś do tego pudełka i zamknęła - raz tak zrobiłamz bułeczkami, które po upieczeniu były lekko chrupkie, ale jak poleżały 24 h w zamknietym pudełku, to zaparowały i były miekkie następnego dnia.
Ale jesli juz musisz rozłożyc sobie pieczenie w czasie, to dziś zagnieść, lodówko, jutro upiec, pudełko, w niedziele jeść - oczywiście lepiej byłoby jutro zagnieść, w niedziele upiec, nie ma to jak świeże rogaliczki
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No wlasnie musze rozlozyc w czasie.
Rogaliki maja byc niespodzianka na niedzelne sniadanie, wiec jutro moge tylko piec.
A dzisiaj chce ciasto, bo jutro prawdopodobnie mam wyjscie i musze wszystko na szybkiego robic
icon_neutral.gif


cvety.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ciasto zagniotłam w piątek. Nie czekałam na wyrosniecie - wsadzilam na miseczce do lodowki i super mi wyrosło
daumen.gif

W sobote wstałam sobie o 6 (tak, tak wiem, ze goopia jestem
icon_wink.gif
zamiast spac to sie za pieczenie wzielam)

Moim wałkiem była butelka od wina
rofl.gif


Wyszło mi 30 rogalikow.
Część wzięłam do rodzicow (smakowaly wszystkim) a reszte dostał M. na sniadanie dzisiaj (jemu rowniez smakowały - jego rodzince podobno też
icon_redface.gif
)

Till
bussi.gif
Bede wracac do przepisu.

I jeszcze fotka z komórki
icon_wink.gif


rog.jpg
 

Załączniki

  • rog.jpg
    rog.jpg
    34.4 KB · Wyświetleń: 5

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
piekne rogaliki, ciesze sie, ze wszystkim smakowaly
icon_biggrin.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Sis, świetne Ci wyszły!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dziękuję
icon_redface.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jeszcze fote mam przed pieczeniem robioną
icon_wink.gif


rogaliki.jpg
 

Załączniki

  • rogaliki.jpg
    rogaliki.jpg
    46.5 KB · Wyświetleń: 5

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Wczoraj piekłam z podwójnej porcji
icon_smile.gif
Ciasto pyszne - miekkie i puszyste.
Pycha!

IMG_2425.jpg
 

Załączniki

  • IMG_2425.jpg
    IMG_2425.jpg
    57.5 KB · Wyświetleń: 5

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Zrobiłam dziś ciasto wg tego przepisu: rewelacja! Miękkie, elastyczne, łatwo sie wałkuje. Rogale nadziałam powidłami, wszyły pyszne. Przepis wchodzi na stałe do mojej kuchni
icon_smile.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
alez sie ciesze
icon_smile.gif

ja niestety nie pieklam w tym roku rogali, wykpilismy sie kupnymi
icon_redface.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
super, ale sie ciesze
icon_smile.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Wyciągam, bo w sobotę robię
icon_smile.gif