Sernik z trzema czekoladami

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Sernik jak marzenie czekoholika
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif


Atinko, narobiłaś mi apetytu - i na dodatek nie mam się czym pocieszyć, bo nie upiekłam żadnego ciasta na niedzielę ;) Głoda mam na takie coś , mniam !
 

APloch

Member
Mar 15, 2010
3
0
0
Właśnie sernik się piecze i ciekawa jestem wściekle jak wyjdzie. Odkąd trafiłam na niego na blogu Kuchnia nad Atlantykiem (czyli wczoraj) nie mogłam myśleć o niczym innym.
Poleciałam do sklepu i...
- zamiast serka quark mam Piątnicę trzykrotnie mieloną
- wcale nie dałam śmietany (150 ml) bo jak dodałam jajka do masy to zrobiła się ...zupa.
- do czekolady gorzkiej i mlecznej też nie dałam śmietany, bo dorzuciłam do białej stopionej masy łyżkę śmietanki i masa nie dość że się zwarzyła i bardzo zagęściła to do tego zmieniła kolor z mleczno białej na żółtawo-cytrynową. Zatem do innych czeklad już nic nie dodawałam.

Teraz niestety sernik rośnie, nie jak wściekły, ale nieco się podniósł.

Pocieszam się że w pracy głodomory nawet łyżką z fomy wjedzą, byleby własnoręcznie zrobione spróbować.
Zatem: testuję ! Trzymajcie kciuki
lecker.gif
 

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
kasik @ 16 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956542I jak?
Bo ja się przymierzam,ale boję się właśnie takich przygód.
To może ja odpowiem. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm i to nie był dobry pomysł, bo wyszedł niski. W trakcie pieczenia nawet urósł, ale potem opadł. Masa serowa przed pieczeniem była bardzo rzadka i trzeba uważać przy nakładaniu warstw. Warstw z czekolady mlecznej i gorzkiej nie dało się odróżnić, warstwa biała też była niziutka - pewnie z powodu rozmiaru tortownicy. Smak sernika - bardzo dobry, przypominający masę kremową. Myślę, że następnym razem dodam ubitą pianę z białek do sera i podzielę masę na dwie części. Patrząc na zdjęcia zazdroszczę autorkom tak pięknych efektów
icon_smile.gif
. Ja muszę jeszcze potrenować, niestety.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
marmak @ 18 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957175następnym razem dodam ubitą pianę z białek do sera i podzielę masę na dwie części.
Zdecydowanie odradzam. Urośnie, ale jeszcze bardziej opadnie. Najważniejszy w tym serniku jest rodzaj sera. Powinien to być serek śmietankowy, o zawartości tłuszczu powyżej 20% (np. Delfiko lub MilkLand). Wtedy efekt wyjdzie jak na zdjęciach.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Joanna @ 19 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957466Zdecydowanie odradzam. Urośnie, ale jeszcze bardziej opadnie. Najważniejszy w tym serniku jest rodzaj sera. Powinien to być serek śmietankowy, o zawartości tłuszczu powyżej 20% (np. Delfiko lub MilkLand). Wtedy efekt wyjdzie jak na zdjęciach.
icon_smile.gif
Joanna jak zawsze dobrze radzi
icon_smile.gif
Warto jej posłuchać, bo to sernikowa mistrzyni
icon_smile.gif
 

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Mam pytanie, Czy któraś z Was piekła ten sernik ( lub podobny w rodzaju ) na prostokątnej blaszce? Mam upiec sernik dla znajomej na imprezę i byłby bardziej podzielny.
Pomóżcie!
dontknow.gif
dontknow.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
I ja się skusiłam. Nie wyszedł aż tak delikatny, jak na zdjęciu Atiny, to jednak wart grzechu. Jeśli następny zrobię z tego samego sera, to zmniejszę ilość skrobii i będę pamiętać o wyrównaniu poszczególnych warstw, bo też nie sa idealne.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Buko, żeby wyszły idealnie równe warstwy, trzeba je kilka minut podpiekać, zanim nałoży się następną.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Ale chitre!
icon_eek.gif

icon_lol.gif
 

Lenaaaa

Member
Lis 13, 2012
2
0
0
zapowiada się świetnie, dla amatora czekolady takiego jak ja to prawdziwa gratka. wcześniej robiłam sernik z białą czekoladą i był obłędny więc po tym spodziewam się podobnych wrażeń.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Siedzi w piekarniku, wzbogacony sokiem i skórką z pomarańczy.
Robiłam z pamięci i odwrotnie ułożyłam warstwy - od najciemniejszej do najjaśniejszej.
Spodnie podpiekałam przez kilka minut przed nałożeniem następnej.

EDIT:
sernik_z_trzech_czekolad.jpg
 

Załączniki

  • sernik_z_trzech_czekolad.jpg
    sernik_z_trzech_czekolad.jpg
    77.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Siedzi w piekarniku. Obawiam się, że warstwy się zmieszają. Nie podpiekałam każdej osobno. Masa z białej czekolady była lżejsza. Z ciemnej cięższa. Nie pomyślałam i zaczęłam od białej części:( Znając życie sie wymiesza. Szkoda, bo ciasto jedzie z nami w gości. Miało być smaczne i piękne
icon_smile.gif