IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Piaskowa babka pomarańczowa
Krystyna9
post 16 Mar 2010, 07:16
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.123
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Składniki:

* 200 g mąki tortowej
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 150 – 200g cukru (najlepszy taki drobny)
* 125 – 130 g masła lub margaryny
* 4 całe jajka
* 4 łyżki mleka
* Skórka otarta z całej pomarańczy
* Sok z ½ pomarańczy (używałam niewielkich, czerwonych pomarańczy)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oba rodzaje mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Masło utrze c na puch, dodając stopniowo cukier. Do masła dodajemy na przemian po 1 jajku, trochę mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając, aż do wyczerpania składników.
Otrzeć skórkę z dobrze wymytej pomarańczy i dodać do ciasta. Dodać również sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wymieszać dokładnie.
Pieczemy w foremce keksowej 10 x 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (u mnie 155 – termoobieg) przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone


Załączony plik  bpia4.JPG ( 55.36K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd July 2019 - 21:47