- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
* 200 g mąki tortowej
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 150 – 200g cukru (najlepszy taki drobny)
* 125 – 130 g masła lub margaryny
* 4 całe jajka
* 4 łyżki mleka
* Skórka otarta z całej pomarańczy
* Sok z ½ pomarańczy (używałam niewielkich, czerwonych pomarańczy)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Masło utrze c na puch, dodając stopniowo cukier. Do masła dodajemy na przemian po 1 jajku, trochę mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając, aż do wyczerpania składników.
Otrzeć skórkę z dobrze wymytej pomarańczy i dodać do ciasta. Dodać również sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wymieszać dokładnie.
Pieczemy w foremce keksowej 10 x 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (u mnie 155 – termoobieg) przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone

* 200 g mąki tortowej
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 150 – 200g cukru (najlepszy taki drobny)
* 125 – 130 g masła lub margaryny
* 4 całe jajka
* 4 łyżki mleka
* Skórka otarta z całej pomarańczy
* Sok z ½ pomarańczy (używałam niewielkich, czerwonych pomarańczy)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Masło utrze c na puch, dodając stopniowo cukier. Do masła dodajemy na przemian po 1 jajku, trochę mąki i 1 łyżce mleka, ciągle ucierając, aż do wyczerpania składników.
Otrzeć skórkę z dobrze wymytej pomarańczy i dodać do ciasta. Dodać również sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wymieszać dokładnie.
Pieczemy w foremce keksowej 10 x 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (u mnie 155 – termoobieg) przez ok. 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: