Zeberka duszone w piecu z cebulką*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Przygotowalam dla 6 osob na Tydzien Kuchni Niemieckiej. Przyznaje, ze to najlepsze zeberka, ktore w zyciu jadlam. Goraco polecam. Niestety nie mam zdjecia, ale zapewniam, ze zrobie jeszcze wiele razy, wiec jest szansa na uwiecznienie tej potrawy.

1.5-1.7kg miesnych zeberek wieprzowych
3 lyzki oleju slonecznikowego
3 lyzki czerwonego octu winnego

50g maki zwyklej
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka czarnego pieprzu

olej slonecznikowy do smazenia
2-3 cebule, pokrojone w polplasterki

2 opasle zabki czosnku
3-4 lyzki pomidorowego puree
2-3 lyzki pasty chilli/ pasta di peperoncino
2-3 lyzki czerwonego octu winnego
duza szczypta mielonych gozdzikow
700ml wywaru wolowego

opcjonalnie 1 lyzka maki kukurydzianej


Piec: 180C

Do woreczka wlozylam pociete zeberka (jedna kosc w srodku). Z octu i oleju przygotowalam marynate i wlala ja do zeberek, potrzasnelam woreczkiem aby mieso pokrylo sie marynata. Worek zakrecilam i wlozylam do lodowki na 6 godzin (mozna zostawic na noc).

Osoczone z marynaty zeberka, obtoczylam w mace z sola i pieprzem, obsmazylam na oleju i przelozylam je do brytfanny. Na miesie ulozylam pokrojona cebule. Czosnek zmiazdzylam. W miseczce wymieszalam go z pomidorowym puree, pasta chilli, octem, mielonymi gozdzikami i rosolem wolowym. Calosc wylalam na zeberka. Brytfanne przykrylam aluminiowa folia i w stawilam do pieca na 1 godzine. Po tym czasie folie zdjelam i pieklam jeszcze 1/2 godziny.

Powstaly z pieczenia sos mozna zlac do rondelka i zagescic go maka kukurydziana (rozprowadzona odrobina wody).

Podalam ze szpaclami i kiszona kapusta zasmazana.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: