- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przygotowalam dla 6 osob na Tydzien Kuchni Niemieckiej. Przyznaje, ze to najlepsze zeberka, ktore w zyciu jadlam. Goraco polecam. Niestety nie mam zdjecia, ale zapewniam, ze zrobie jeszcze wiele razy, wiec jest szansa na uwiecznienie tej potrawy.
1.5-1.7kg miesnych zeberek wieprzowych
3 lyzki oleju slonecznikowego
3 lyzki czerwonego octu winnego
50g maki zwyklej
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka czarnego pieprzu
olej slonecznikowy do smazenia
2-3 cebule, pokrojone w polplasterki
2 opasle zabki czosnku
3-4 lyzki pomidorowego puree
2-3 lyzki pasty chilli/ pasta di peperoncino
2-3 lyzki czerwonego octu winnego
duza szczypta mielonych gozdzikow
700ml wywaru wolowego
opcjonalnie 1 lyzka maki kukurydzianej
Piec: 180C
Do woreczka wlozylam pociete zeberka (jedna kosc w srodku). Z octu i oleju przygotowalam marynate i wlala ja do zeberek, potrzasnelam woreczkiem aby mieso pokrylo sie marynata. Worek zakrecilam i wlozylam do lodowki na 6 godzin (mozna zostawic na noc).
Osoczone z marynaty zeberka, obtoczylam w mace z sola i pieprzem, obsmazylam na oleju i przelozylam je do brytfanny. Na miesie ulozylam pokrojona cebule. Czosnek zmiazdzylam. W miseczce wymieszalam go z pomidorowym puree, pasta chilli, octem, mielonymi gozdzikami i rosolem wolowym. Calosc wylalam na zeberka. Brytfanne przykrylam aluminiowa folia i w stawilam do pieca na 1 godzine. Po tym czasie folie zdjelam i pieklam jeszcze 1/2 godziny.
Powstaly z pieczenia sos mozna zlac do rondelka i zagescic go maka kukurydziana (rozprowadzona odrobina wody).
Podalam ze szpaclami i kiszona kapusta zasmazana.
1.5-1.7kg miesnych zeberek wieprzowych
3 lyzki oleju slonecznikowego
3 lyzki czerwonego octu winnego
50g maki zwyklej
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka czarnego pieprzu
olej slonecznikowy do smazenia
2-3 cebule, pokrojone w polplasterki
2 opasle zabki czosnku
3-4 lyzki pomidorowego puree
2-3 lyzki pasty chilli/ pasta di peperoncino
2-3 lyzki czerwonego octu winnego
duza szczypta mielonych gozdzikow
700ml wywaru wolowego
opcjonalnie 1 lyzka maki kukurydzianej
Piec: 180C
Do woreczka wlozylam pociete zeberka (jedna kosc w srodku). Z octu i oleju przygotowalam marynate i wlala ja do zeberek, potrzasnelam woreczkiem aby mieso pokrylo sie marynata. Worek zakrecilam i wlozylam do lodowki na 6 godzin (mozna zostawic na noc).
Osoczone z marynaty zeberka, obtoczylam w mace z sola i pieprzem, obsmazylam na oleju i przelozylam je do brytfanny. Na miesie ulozylam pokrojona cebule. Czosnek zmiazdzylam. W miseczce wymieszalam go z pomidorowym puree, pasta chilli, octem, mielonymi gozdzikami i rosolem wolowym. Calosc wylalam na zeberka. Brytfanne przykrylam aluminiowa folia i w stawilam do pieca na 1 godzine. Po tym czasie folie zdjelam i pieklam jeszcze 1/2 godziny.
Powstaly z pieczenia sos mozna zlac do rondelka i zagescic go maka kukurydziana (rozprowadzona odrobina wody).
Podalam ze szpaclami i kiszona kapusta zasmazana.
Ostatnią edycję dokonał moderator: