Babka podwójnie czekoladowa z orzechami.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Babka z tej ilości składników jest niewielka, ale bogaty smak rekompensuje doskonale ilość.
Ciasto jest mięsiste, wilgotne, o intensywnym smaku orzechów i czekolady. Pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej i posypane uprażonymi orzechami.
Doskonale utrzymuje świeżość, po 2-3 dniach chyba nawet lepsze niż po upieczeniu.

Czekoladę można drobno posiekać lub rozpuścić z masłem (w takiej wersji jedliśmy ją za pierwszym razem). Ja zwiększyłam ilość czekolady w stosunku do otrzymanego przepisu (ze 100 do 130g). Część czekolady posiekałam, dzięki czemu w babce były wyczuwalne drobinki czekolady, resztę rozpuściłam z masłem.
Orzechy laskowe i włoskie można mieszać w dowolnych proporcjach, a ciemną czekoladę zastąpić białą.
Babka na pewno będzie pyszna!

Przepis otrzymałam po konsumpcji babki u znajomych w Krakowie, za co jestem Monice niezmiernie wdzięczna
icon_smile.gif


kawaek.jpg





Babka orzechowa z czekoladą


* 100g masła
* 130g gorzkiej czekolady
* 4 jajka
* szczypta soli
* 70g cukru
* 80g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100g zmielonych orzechów laskowych i/lub włoskich
* 1 łyżeczka kakao
opcjonalnie: 50g posiekanych orzechów i garść rodzynek

Do pieczenia: forma na babkę o średnicy ok. 20 cm u góry i wysokości ok. 7 cm (ew. keksówka 25 x 10 cm), wysmarowana masłem i wysypana mąką lub bułką tartą.


Masło i 30g czekolady rozpuścić w rondelku, wystudzić
100g czekolady zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmielić w malakserze.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, startą czekoladę, kakao, (opcjonalnie posiekane orzechy i rodzynki).
Wszystko dodać do masy i wymieszać (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach).
Na końcu mieszając masę, wlewać cienkim strumieniem roztopione masło.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąc z formy. Zostawić do ostygnięcia.



Polewa czekoladowa


* 100g czekolady deserowej
* 30g masła
* 50g posiekanych orzechów

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą).
Orzechy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (5-6 minut na małym ogniu).
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać orzechami.


kawa_.jpg

zboczku.jpg

 

Załączniki

  • kawa_.jpg
    kawa_.jpg
    352.3 KB · Wyświetleń: 0

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
No wygląda naprawdę apetycznie
mniam.gif
Ze względu na to że mój małżonek uwielbia czekoladę a nie przepada za suchymi babkami to myślę że ta będzie miała wzięcie. Zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie tym bardziej że postanowiłam znowu więcej piec i to nowości. Znowu chcę się rozwijać w wypiekaniu dobrych ciast bo stare sprawdzone mi się już znudziły.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Durlikowa @ 7 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=963469No wygląda naprawdę apetycznie
mniam.gif
Ze względu na to że mój małżonek uwielbia czekoladę a nie przepada za suchymi babkami to myślę że ta będzie miała wzięcie. Zapisuję do zrobienia w najbliższym czasie tym bardziej że postanowiłam znowu więcej piec i to nowości. Znowu chcę się rozwijać w wypiekaniu dobrych ciast bo stare sprawdzone mi się już znudziły.
Ja własnie wyjęłam z piekarnika gorącą, pachnącą babeczkę. Tym razem z mleczną czekoladą.

Jadę jutro do mamy, więc jej upiekłam zaległą urodzinową. Do tego jakiś kwiotek, parfuma i będzie zadowolona.
zahnlos.gif