- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Babka z tej ilości składników jest niewielka, ale bogaty smak rekompensuje doskonale ilość.
Ciasto jest mięsiste, wilgotne, o intensywnym smaku orzechów i czekolady. Pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej i posypane uprażonymi orzechami.
Doskonale utrzymuje świeżość, po 2-3 dniach chyba nawet lepsze niż po upieczeniu.
Czekoladę można drobno posiekać lub rozpuścić z masłem (w takiej wersji jedliśmy ją za pierwszym razem). Ja zwiększyłam ilość czekolady w stosunku do otrzymanego przepisu (ze 100 do 130g). Część czekolady posiekałam, dzięki czemu w babce były wyczuwalne drobinki czekolady, resztę rozpuściłam z masłem.
Orzechy laskowe i włoskie można mieszać w dowolnych proporcjach, a ciemną czekoladę zastąpić białą.
Babka na pewno będzie pyszna!
Przepis otrzymałam po konsumpcji babki u znajomych w Krakowie, za co jestem Monice niezmiernie wdzięczna
Babka orzechowa z czekoladą
* 100g masła
* 130g gorzkiej czekolady
* 4 jajka
* szczypta soli
* 70g cukru
* 80g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100g zmielonych orzechów laskowych i/lub włoskich
* 1 łyżeczka kakao
opcjonalnie: 50g posiekanych orzechów i garść rodzynek
Do pieczenia: forma na babkę o średnicy ok. 20 cm u góry i wysokości ok. 7 cm (ew. keksówka 25 x 10 cm), wysmarowana masłem i wysypana mąką lub bułką tartą.
Masło i 30g czekolady rozpuścić w rondelku, wystudzić
100g czekolady zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmielić w malakserze.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, startą czekoladę, kakao, (opcjonalnie posiekane orzechy i rodzynki).
Wszystko dodać do masy i wymieszać (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach).
Na końcu mieszając masę, wlewać cienkim strumieniem roztopione masło.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąc z formy. Zostawić do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa
* 100g czekolady deserowej
* 30g masła
* 50g posiekanych orzechów
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą).
Orzechy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (5-6 minut na małym ogniu).
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać orzechami.
Ciasto jest mięsiste, wilgotne, o intensywnym smaku orzechów i czekolady. Pokryte grubą warstwą polewy czekoladowej i posypane uprażonymi orzechami.
Doskonale utrzymuje świeżość, po 2-3 dniach chyba nawet lepsze niż po upieczeniu.
Czekoladę można drobno posiekać lub rozpuścić z masłem (w takiej wersji jedliśmy ją za pierwszym razem). Ja zwiększyłam ilość czekolady w stosunku do otrzymanego przepisu (ze 100 do 130g). Część czekolady posiekałam, dzięki czemu w babce były wyczuwalne drobinki czekolady, resztę rozpuściłam z masłem.
Orzechy laskowe i włoskie można mieszać w dowolnych proporcjach, a ciemną czekoladę zastąpić białą.
Babka na pewno będzie pyszna!
Przepis otrzymałam po konsumpcji babki u znajomych w Krakowie, za co jestem Monice niezmiernie wdzięczna


Babka orzechowa z czekoladą
* 100g masła
* 130g gorzkiej czekolady
* 4 jajka
* szczypta soli
* 70g cukru
* 80g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100g zmielonych orzechów laskowych i/lub włoskich
* 1 łyżeczka kakao
opcjonalnie: 50g posiekanych orzechów i garść rodzynek
Do pieczenia: forma na babkę o średnicy ok. 20 cm u góry i wysokości ok. 7 cm (ew. keksówka 25 x 10 cm), wysmarowana masłem i wysypana mąką lub bułką tartą.
Masło i 30g czekolady rozpuścić w rondelku, wystudzić
100g czekolady zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmielić w malakserze.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy, startą czekoladę, kakao, (opcjonalnie posiekane orzechy i rodzynki).
Wszystko dodać do masy i wymieszać (łyżką lub mikserem na wolnych obrotach).
Na końcu mieszając masę, wlewać cienkim strumieniem roztopione masło.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąc z formy. Zostawić do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa
* 100g czekolady deserowej
* 30g masła
* 50g posiekanych orzechów
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą).
Orzechy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (5-6 minut na małym ogniu).
Wystudzoną babkę polać polewą i posypać orzechami.

