IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

10 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Baleron*, peklowana karkówka
BeataSz
post 6 Apr 2010, 16:33
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



W tym roku na Wielkanoc wzięło mnie na peklowanie icon_wink.gif baleron wyszedł pierwsza klasa lecker.gif

Załączony plik  swieta_wielkanocne_030.jpg ( 36.35K ) Suma pobrań: 45


ok 1 kg karkówki (niech ma trochę tłuszczyku, bo wtedy jest lepsza)
woreczek do pieczenia

marynata:
jak do mojej golonki

ok.1,5 litra wody
5 dag cukru
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
1-2 goździki
7 dag soli peklowej

karkówkę trzymać w lodówce w dobranym rozmiarami naczyniu całkowicie zalaną marynatą przez ok 1 tydzień ( ja trzymałam 6 dni), codziennie obracać mięso w naczyniu.
Po tym czasie opłukać, lekko osuszyć, osznurować lub włożyć do rękawa wędliniarskiego umieścić w woreczku do pieczenia, szczelnie zakręcić. Całość włożyć do większego garnka z wodą i parzyć ok 2- 2,5 godziny starając się nie doprowadzać wody do wrzenia.
Wystudzić, podawać najlepiej na drugi dzień.

Mój kawałek był z jednej strony zupełnie bez tłuszczu i był po ugotowaniu lekko wiórowaty natomiast ta część gdzie były żyłki tłuszczu jest idealna, rozpływająca się w ustach, dlatego polecam wybierać karczek nie taki całkiem chudy icon_wink.gif

Załączony plik  swieta_wielkanocne_034.jpg ( 40.96K ) Suma pobrań: 22
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 7 Apr 2010, 07:13
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Beatko, cudo!!!!! Będę robić, tylko muszę karkówkę nabyć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 7 Apr 2010, 19:15
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



ośliniłam się mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 7 Apr 2010, 20:18
Post #4


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



piękna!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 30 May 2010, 09:12
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



w sobotę znów zrobiłam- i jestem nawet bardziej zadowolona niż ostatnio-kupiłam tłuściejszy karczek, baleron wyszedł przepyszny.
Tym razem w marynacie był równo tydzień i nie obracałam go w codziennie, tylko chyba ze 2-3 razy w ciągu całego tygodnia.
na dzisiejsze śniadanie-swojski chleb ze swojskim baleronem icon_wink.gif

Załączony plik  baleron_003.jpg ( 32.27K ) Suma pobrań: 23


Załączony plik  baleron_005.jpg ( 30.41K ) Suma pobrań: 5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 15 Jun 2010, 18:52
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



Beata, a można tą karkówkę/baleron parzyć w slowcookerze? W sensie nastawić i zapomnieć na parę godzin? Bo przepis za mną chodzi już od jakiegoś czasu. Brzmi wyśmienicie, a z drugiej strony nie chcę od razu zepsuć 2kg mięsa icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 16 Jun 2010, 09:59
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.134
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



...o matko! dopiero teraz zobaczyłam te zdjęcia, aż poczułam zapach! piękny! lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 16 Jun 2010, 17:47
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



no i jak myślicie? dobry będzie ten wolnowar/slowcooker? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 20 Jun 2010, 16:50
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



kupiłam karkówkę i właśnie ją włożyłam w marynatę, ha! icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 20 Jun 2010, 17:42
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.617
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



CYTAT(powi @ 16 Jun 2010, 18:47 ) *
no i jak myślicie? dobry będzie ten wolnowar/slowcooker? gruebel_2.gif

Do gotowania baleronu? Idealny. Tylko musi być szczelnie zapakowany, znaczy ten baleron. icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 20 Jun 2010, 21:56
Post #11


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



Buka anbetung.gif za odpowiedz
Tak więc biorę się za baleron lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 27 Jun 2010, 20:15
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Podobno na niektóre rzeczy w życiu warto czekać. Jedną z nich jest niewątpliwie ten baleron. Jedyne słowo, zdolne go opisać - boski! Pyszny, soczysty, idealny. Dziękuję, Beatko bussi.gif Będę go jeszcze nie raz robić. cvety.gif

Załączony plik  baleron.JPG ( 100.34K ) Suma pobrań: 10
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 11 Jul 2010, 09:36
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



zapeklowałam. odczekałam tydzień obracając codziennie. i wczoraj gotowałam w slowcookerze. I PĘKNĄŁ MI WOREK DO PIECZENIA. baa.gif Ale jest jadalne. Z tym, że nie wiem, czy na kanapki. bez komentarza
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 11 Jul 2010, 09:48
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Naprawdę nie wiem, co Ci powiedzieć, Powi, poza tym że chyba po prostu miałaś pecha.
Ja baleronem Beatki jestem zachwycona.
Powiem tak: nie mam pojęcia o slowcookerze: nie posiadam go, nigdy w czymś takim nie gotowałam. Używam rękawa do pieczenia, nie woreczków ( chyba, że masz na myśli rękaw).
Jeśli masz ochotę próbować jeszcze raz, proponuję metodę tradycyjną: w garnku.
To na prawdę nie sprawia problemów, nie musisz cały czas trzymać przecież tego baleronu "za rękę". Nastawisz, by sobie pomalutku bulgotał ( nawet mniej, niż bulgotał) i nawet w kuchni nie musisz przebywać. Za 2 godziny gotowe icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 11 Jul 2010, 22:37
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



Mi, to nie jest pech, tylko moja głupota. baa.gif Miałam za mały worek, więc starałam się upchnąć mięso. Więc oczywiście nie wytrzymał. dump.gif
Poprzedniego posta pisałam jak mięso było ciepłe, więc wiedziałam tylko, że jest jadalne. Ale teraz mogę powiedzieć, że wyśmienite. Mimo wszystko. Nawet mój wybredny R. to powiedział. Będę to robić jeszcze wiele razy tylko sobie kupię porządne worki. A slowcooker jest do tego boski. Idealny. Wyśmienity. Doskonały icon_mrgreen.gif
A swoją drogą dziękuję za odpowiedź anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
powi
post 11 Jul 2010, 22:41
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 254
Dołączył: 12-June 09
Skąd: Bielsko-B/UK
Użytkownik nr: 16.171



tak, oczywiście miałam na myśli taki worek z celofanu do pieczenia. Pewnie taki sam, jak Ty używasz icon_smile.gif
No przecież po to to robię, żeby było zdrowo, icon_mrgreen.gif więc nie będę gotować w darmowej reklamówce z tesco (wiem, że niektórzy tak robią, ale dla mnie to hard core dump.gif )
jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 12 Jul 2010, 07:19
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Hahahaha, nie miałam na myśli reklamówki z Tesco, tylko jakiś rodzaj torebek spożywczych, np. śniadaniowych czy takich do zamrażania. Zawsze lepiej się upewnić: gdybyś nie maiła pod ręką rękawa do pieczenia i użyła takiej torebki, to jak najbardziej miała by prawo pęknąć, wydaje mi się. No, ale wszystko OK. icon_smile.gif
To super,ze baleron jednak nie ucierpiał i jest smaczny wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kręciołek
post 12 Jul 2010, 11:59
Post #18


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 623
Dołączył: 3-March 10
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 20.601



Kurczę po raz kolejny przymierzam się do tego baleronu.
Ale powstrzymuje mnie tak długi czas trzymania go w lodówce.
Nie to, żebym zeżarła icon_mrgreen.gif tylko czy on się nie zepsuje skoro jest surowy?
No normalnie mam stracha.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 12 Jul 2010, 12:13
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



CYTAT(Kręciołek @ 12 Jul 2010, 12:59 ) *
Kurczę po raz kolejny przymierzam się do tego baleronu.
Ale powstrzymuje mnie tak długi czas trzymania go w lodówce.
Nie to, żebym zeżarła icon_mrgreen.gif tylko czy on się nie zepsuje skoro jest surowy?
No normalnie mam stracha.

Kręciołek, nie musisz sie obawiać, bo mięso jest w słonym i zimnym roztworze. Zobaczysz jak będzie ładnie pachniało po tym czasie. Co prawda nie robiłam jeszcze z tego przepisu, ale w solance juz tak trzymałam inne i było bardzo smaczne. A teraz mam zamiar zrobić to.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 12 Jul 2010, 12:28
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Nie, nie! Absolutnie nic się nie zepsuje, Kręciołku. Mięso musi być całe zanurzone w solance.
I Ci powiem, ten tydzień szybko minął: robi się bez problemu, w zasadzie - samo. Co dzień rano je siup! przewracałam na drugą stronę i ani się obejrzałam, jak nadeszła sobota i mogłam się delektować pyszną wędlinką mniam.gif

Jaxja, rób bo pyszne daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

10 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 05:52