BeataSz @ 22 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1028053Ja soli peklowej daję tyle, ile podałam w przepisie: 7 dag czyli 70 g, (mam sól z paczki 1 kg).
Dzięki jargos za porady, ale zastanawia mnie jednak ta galaretowatość zalewy, bo przechowuję mięso w czasie peklowania w lodówce więc chyba temp. nie jest za wysokazresztą zrobiło mi się tak tylko 2 razy a raczej robię zawsze tak samo![]()
I wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź![]()
BeataSz @ 24 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1028904Z domu też wyniosłam taki może trochę dla niektórych obrzydliwy sposób próbowania czy marynowane mięso jest należycie słone, otóż po wyjęciu z solanki i wypłukaniu mięsa w czystej wodzie zawsze kawałeczek nadgryzam, jak jest za słone, to po prostu moczę całość jakiś czas, zmieniając wodę. ( tak jak się śledzie moczy)
nic w tym zwyczaju obrzydliwego to najlepszy sposób na stwierdzenie czy mięsko jest dosyć słone i przepeklowane tyle tylko że ten kawałeczek powinien być z e środka jak najgrubszego miejsca naszego kawałka mięsa
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.