- Lis 21, 2006
- 15,180
- 3
- 0
 
	
		
			
		
		
	
Pyszna, łatwa w przygotowaniu wędlina, na podstawie tego przepisu.
1 kg piersi z indyka
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki soli peklowej
rękaw do pieczenia
Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy.
Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min, póki mięso nie wchłonie wody. Po wymasowaniu powinno zrobić się kleiste.
Mieszamy je z mięsem mielonym i dodajemy przyprawy oraz żelatynę.
Jeśli potrzeba, dodajemy ew. soli do smaku.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. formujemy od razu zgrabny wałek. Końce rękawa zawiązujemy.
 
	
		
			
		
		
	
W dużym garnku gotujemy wodę. Mięso wkładamy do wrzącej wody, po czym zmieszamy płomień i parzymy wędlinę przez ok. 60 minut.
Mięso wyjmujemy z garnka i studzimy, po czym odkładamy do stężenia do lodówki. Po ostudzeniu wyjmujemy z rękawa.
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		 
			 
			 
 
		 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
 
		