Kurczak w sosie cytrynowym*

pinos

Member
Kwi 28, 2006
49
0
0
Podobno zamiast piersi kurczaka można spróbować skrzydełek, a nawet kaczki...

* 500g filetów z piersi kurczaka (bez skóry),
* łyżka jasnego sosu sojowego,
* łyżka wina ryżowego,
* 2 drobno posiekane dymki,
* łyżka drobno posiekanego imbiru,
* ząbek czosnku - no nie zgadniecie... drobno posiekany,
* 1 jajko, lekko ubite,
* skrobia kukurydziana,
* olej do głębokiego smażenia

Sos:

* sok z 1 cytryny,
* 2 łyżeczki cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
* 3 łyżki wywaru z kurczaka (lub wody),
* 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki (paseczki). W misce wymieszać sos sojowy, wino ryżowe, dymkę, czosnek, imbir i kurczaka. Przykryć i marynować kilka godzin lub przez noc (w lodówce oczywiście).
Do kurczaka wlać jajko. Wymieszać. Otoczyć kawałki kurczaka w skrobi (np wsypując kurczaka do torebki ze skrobią, zawiązując i potrząsając).
Garnek o grubym dnie wypełnić olejem 0 przynajmniej na wysokość 2-3 centymetrów. Rozgrzać. Smażyć kurczaka partiami, mieszając, przez 3-4 minuty, do zezłocenia. Odsączać i pozwolić przestygnąć. Ponownie rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka po raz drugi, do chrupkości.
Połączyć składniki sosu, podgrzać w woku aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, delikatnie wymieszać tak by cały się obtoczył. Podawać póki chrupiący, z ryżem i posypane kolendrą.

Następnym razem dodam do sosu jabłko pokrojone w kostkę...

kurczak.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Pinos, pozwolisz, że się podepnę ze swoim kurczakiem?

Wg Kena Homa

450 g piersi kurzej, pokrojonej w paski
1 białko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki mąki (śmiem twierdzić, że chodzi o skrobię) kukurydzianej
300 ml oleju z orzeszków ziemnych – dałam zdecydowanie mniej
2 łyżki pokrojonej dymki

SOS:
65 ml klasycznego chińskiego bulionu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżką jasnego sosu sojowego (znowu się postawiłam Kenowi i użyłam japońskiego.. co ja poradzę, że mi bardziej smakuje?)
1,5 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1.5 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 – 2 pokruszone chili (suszone)
1 łyżeczka mąki (skrobi, skrobi) ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
2 łyżeczki oleju sezamowego

Mięso wrzucić do miski, wymieszać z białkiem, solą. Olejem sezamowym I skrobią kukurydzianą.
Odstawić do lodówki na minimum 20 minut.
Rozgrzać wok / patelnię, wlać olej i od razu wrzucić do niego kurczaka, mieszając szybko.. tak, żeby mięso nie przykleiło się do dna,
Po ok 2 minutach, kiedy kawałki kurczaka zrobią się białe, wyjąc je łyżką cedzakową.
Olej wylać. Wok osuszyć

Wszystkie składniki sosu OPRÓCZ skrobi i oleju sezamowego wlać do woka.
Zagotować, dodać skrobię zmieszaną z wodą.
Włożyć kurczaka I smażyć tak długo aż mięso będzie porządnie oblepione sosem. Dodać olej sezamowy.

Podawać z ryżem
My zjedliśmy z równie klasycznym ryżem smażonym z jajkiem
icon_smile.gif

faXWHVaX89YjcGygRX.jpg