- Kwi 28, 2006
- 49
- 0
- 0
Podobno zamiast piersi kurczaka można spróbować skrzydełek, a nawet kaczki...
* 500g filetów z piersi kurczaka (bez skóry),
* łyżka jasnego sosu sojowego,
* łyżka wina ryżowego,
* 2 drobno posiekane dymki,
* łyżka drobno posiekanego imbiru,
* ząbek czosnku - no nie zgadniecie... drobno posiekany,
* 1 jajko, lekko ubite,
* skrobia kukurydziana,
* olej do głębokiego smażenia
Sos:
* sok z 1 cytryny,
* 2 łyżeczki cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
* 3 łyżki wywaru z kurczaka (lub wody),
* 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki (paseczki). W misce wymieszać sos sojowy, wino ryżowe, dymkę, czosnek, imbir i kurczaka. Przykryć i marynować kilka godzin lub przez noc (w lodówce oczywiście).
Do kurczaka wlać jajko. Wymieszać. Otoczyć kawałki kurczaka w skrobi (np wsypując kurczaka do torebki ze skrobią, zawiązując i potrząsając).
Garnek o grubym dnie wypełnić olejem 0 przynajmniej na wysokość 2-3 centymetrów. Rozgrzać. Smażyć kurczaka partiami, mieszając, przez 3-4 minuty, do zezłocenia. Odsączać i pozwolić przestygnąć. Ponownie rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka po raz drugi, do chrupkości.
Połączyć składniki sosu, podgrzać w woku aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, delikatnie wymieszać tak by cały się obtoczył. Podawać póki chrupiący, z ryżem i posypane kolendrą.
Następnym razem dodam do sosu jabłko pokrojone w kostkę...
* 500g filetów z piersi kurczaka (bez skóry),
* łyżka jasnego sosu sojowego,
* łyżka wina ryżowego,
* 2 drobno posiekane dymki,
* łyżka drobno posiekanego imbiru,
* ząbek czosnku - no nie zgadniecie... drobno posiekany,
* 1 jajko, lekko ubite,
* skrobia kukurydziana,
* olej do głębokiego smażenia
Sos:
* sok z 1 cytryny,
* 2 łyżeczki cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
* 3 łyżki wywaru z kurczaka (lub wody),
* 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki (paseczki). W misce wymieszać sos sojowy, wino ryżowe, dymkę, czosnek, imbir i kurczaka. Przykryć i marynować kilka godzin lub przez noc (w lodówce oczywiście).
Do kurczaka wlać jajko. Wymieszać. Otoczyć kawałki kurczaka w skrobi (np wsypując kurczaka do torebki ze skrobią, zawiązując i potrząsając).
Garnek o grubym dnie wypełnić olejem 0 przynajmniej na wysokość 2-3 centymetrów. Rozgrzać. Smażyć kurczaka partiami, mieszając, przez 3-4 minuty, do zezłocenia. Odsączać i pozwolić przestygnąć. Ponownie rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka po raz drugi, do chrupkości.
Połączyć składniki sosu, podgrzać w woku aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, delikatnie wymieszać tak by cały się obtoczył. Podawać póki chrupiący, z ryżem i posypane kolendrą.
Następnym razem dodam do sosu jabłko pokrojone w kostkę...

Ostatnią edycję dokonał moderator: