IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Rabarbarowy sernik na zimno, Spodobał mi się od pierwszego czytania, a od zrobienia - pokochałam :)
lemina
post 7 May 2010, 21:54
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Zdjęcia nie ma, jak zrobię przy następnym serniku, to dodam.

Przepis pochodzi z pisma Le Menu.

Sernik denny
  • 60 g ciasteczek amaretti
  • 120 g maślanych herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła


Sernik właściwy:
  • 300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki wody
  • 7 płatów żelatyny (ok 13 g)
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g homogenizowanego twarożku naturalnego
  • 2 białka ubite na sztywno
  • 200ml śmietanki ubitej na sztywno


Sernik wierzchni:
  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 130 g cukru
  • 200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupi 4x1cm
  • 3 płatki żelatyny (ok 5g)


Wykonanie:
  1. Sernik denny. Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę 24cm, upiec wp iekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok 8 minut. Ostudzić.
  2. Sernik właściwy. Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6-8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia.
    Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania masy puszystej i jednolitej (znaczy się aż cukier się rozpuści). Dodajemy twarożek, , dodajemy delikatnie białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylewamy masę na Sernik denny, odstawiamy do lodówki na 3-4 godz.
  3. Sernik wierzchni. Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3-5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Wylać masę na sernik, wstawić do lodówki na ok 1 godz.


Moje uwagi:
  • żelatyny daję trochę więcej o jakieś 3 listki do masy (jest wtedy trochę bardziej sztywniejszy)
  • jego wadą jest zbyt szybkie znikanie
  • naprawdę znikazbyt szybko
  • a rabarbar czasem się przypala (jak się go nie pilnuje)
  • a sernik i tak szybko znika
  • SmAcZnEgO
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 8 May 2010, 13:15
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Fajny sernik.
A nie lepiej napisać "spodni"? Bo "denny" to określenie pejoratywne icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 8 May 2010, 15:23
Post #3


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



QUOTE (Mała_Mi @ 8 May 2010, 14:15 ) *
Fajny sernik.
A nie lepiej napisać "spodni"? Bo "denny" to określenie pejoratywne icon_lol.gif

Od dna się odbijasz i szybujesz w górę przez warstwę serową do warstwy wierzchniej. Smakowita i niemulista podróż icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 9 May 2010, 09:57
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Bardzo mi się podoba, włącznie z opisem. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 9 May 2010, 10:00
Post #5


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



QUOTE (Joanna @ 9 May 2010, 10:57 ) *
Bardzo mi się podoba, włącznie z opisem. icon_mrgreen.gif

Joanno - Tyś jest MS (Mistrzyni Sernikowa) - ja tam marny PS (podkuchcik sernikowy) icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 9 May 2010, 10:06
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



A tam, nie MS tylko WS - wielbicielka sernikowa. icon_wink.gif
Przy okazji kolejny raz doszłam do wniosku, że takiej kolekcji serników jaka jest na CC, nie znajdzie się w żadnej książce. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 9 May 2010, 20:03
Post #7


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



QUOTE (Joanna @ 9 May 2010, 11:06 ) *
A tam, nie MS tylko WS - wielbicielka sernikowa. icon_wink.gif
Przy okazji kolejny raz doszłam do wniosku, że takiej kolekcji serników jaka jest na CC, nie znajdzie się w żadnej książce. icon_smile.gif

Może trzeba wydać? icon_wink.gif Albo zrobić pięknego pdfa zbiorczego icon_smile.gif

A dzięki Tobie wiem, że serniki pieczone mogą być dobre. icon_smile.gif Dziękuję Joanno i zachęcam do zrobienia sernika rabarbarowego i nieprzypalenia rabarbaru icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 14 May 2011, 07:28
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wyciągam, bo będę robić. W końcu. icon_smile.gif


EDIT:
Róbcie dziewczyny, bo rewelacja. Masa serowa pyszna, cudownie orzeźwiająca, z delikatnym rabarbarowym aromatem.
Dałam 400 g serka (homogenizowany z Lidla 7,5%) i 20 g żelatyny. Zamiast wody - łyżka esencji waniliowej domowej roboty. Spód zrobiłam z ciasteczek Digestive i mielonych migdałów (w tortownicy o śr. 23 cm). Nieco obcięłam cukier, ale niewiele - do masy serowej dałam 150 g, a do galaretki 100 g. Moim zdaniem, w zupełności wystarczy.
A, dodam jeszcze, że robiąc masę serową podzieliłam cukier na dwie cześci -jedną dodałam do żółtek, drugą do ubitych na sztywno białek. Do sera dałam najpierw żółtka, potem mus rabarbarowy, a na końcu kremówkę i pianę z białek.
Czekam teraz, aż ostygnie masa na galaterkę. Dałam do niej ciut więcej rabarbaru niż w przepisie ( jakieś 250g) i w związku z tym nieco więcej żelatyny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 14 May 2011, 20:59
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Lemino, bardzo dziękuję za wpisanie tego przepisu! anbetung.gif Sernik jest po prostu idealny.
Od dzisiaj będzie to jedynie słuszne ciasto z rabarbarem w moim domu. icon_wink.gif

Załączony plik  sernik_rabarbarowy4.jpg ( 77.26K ) Suma pobrań: 14


Załączony plik  sernik_rabarbarowy1.jpg ( 80.96K ) Suma pobrań: 6
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vana
post 14 May 2011, 21:02
Post #10


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.394
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 12.152



Joanno, sernikowy guru, Twój sernik baaaardzo apetycznie wygląda. lecker.gif
przepis wchodzi na (długą) listę rzeczy do wypróbowania. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 14 May 2011, 21:09
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Radzę Ci, wstaw go na czoło tej listy, dopóki trwa sezon na rabarbar! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 14 May 2011, 21:44
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



To jest więcej niż pewne że go zrobię przy najbliższej okazji. Ja poprostu uwielbiam rabarbar a sezon rabarbarowy zawsze jest za krótki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 15 May 2011, 09:14
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Joanno, cieszę się, że smakowało. icon_smile.gif Mi w tym przepisie podoba się najbardziej to, że ten sernik jest taki rozpływający się w ustach. icon_smile.gif

Podobnie można zrobić sernik z truskawkami. Jeśli masz ochotę, to wpiszę dokładniejszy przepis. W zeszłym tygodniu robiłam - dzieci chciały tylko więcej i więcej, a jak się skończył, to był wieeeeelki płacz...

PS. Cieszę się, że w końcu jakiś mój przepis doczekał się opinii...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 May 2011, 09:27
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.202
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



bardzo smakowite te twoje zdjęcie Joanno
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 May 2011, 09:47
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Margot, smakowity to jest sernik! Musisz go zrobić koniecznie! icon_smile.gif

Lemino, pewnie, że chcę przepis, zwłaszcza przed sezonem truskawkowym! anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 15 May 2011, 10:30
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Wczoraj skopiowałam sobie ten przepis z myślą, że narazie będę go robić z rabarbarem, a potem zamienię rabarbar truskawkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 15 May 2011, 18:34
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Mam w planie w tym roku zamrozić rabarbaru trochę, coby móc ten sernik np zimą zrobić...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 15 May 2011, 20:22
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



Nie powiem gdzie mam język. A do jutra jeszcze tyle czasu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siostra_Ducket
post 15 May 2011, 21:45
Post #19


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.992
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 21



Joanno, piękny Twój sernik
dawałaś żelatynę w płatkach czy w proszku? Jak w proszku, to ile?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 16 May 2011, 10:29
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.975
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Joanna @ 14 May 2011, 08:28 ) *
Dałam 400 g serka (homogenizowany z Lidla 7,5%) i 20 g żelatyny.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th October 2018 - 17:11