Tort Esterhazy

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis znalazłam kiedyś na palachinka.blogspot.com, leżał sobie w ulubionych i czekał na swoją kolej
icon_smile.gif
No i w końcu zabrałam się za niego
icon_smile.gif

Składniki na placki:
- 8 białek
- 200 g płatków migdałowych
- 170 g cukru

Migdały wsypać na teflonową patelnię i smażyć około 5 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Wystudzić, posiekać (ja po prostu pokruszyłam je ręką). Z papieru do pieczenia wyciąć 7 kół o średnicy 30 cm. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 26 cm (ja następnym razem zrobię 22-24 cm). Wszystkie rozłożyć na stole. Każde kółko posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać migdały, wymieszać. Pokryć masą wszystkie kółka. (ja nakładałam po łyżce na każde kółko, żeby wyszło po równo masy, i potem rozprowadzałam łyżką).
Piec każdy placek około 7 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.

Krem:
- 8 żółtek
- 10 g cukru waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 50 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 g masła (o temp. pokojowej)

Masło zmiksować mikserem.
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Powoli wmieszać mąkę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z masą z żółtek. Wstawić ponownie na mały gaz, nieprzerwanie mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach krem zacznie gęstnieć.
Zdjąć z ognia, zmiksować mikserem na gładką masę. Aby ostudzić, wstawić garnek z kremem do dużej miski z zimną wodą i kontynuować mieszanie. Przestudzony krem zmiksować z masłem.
(ja w misce ubiłam trzepaczką żółtka z cukrami, potem wmieszałam mąkę, do tego wlewałam powoli mleko mieszając nadal trzepaczką, potem szybko całość przelałam do garnka po mleku i wstawiłam na gaz, dalej mieszając już drewnianą łyżką. Potem garnek wstawiłam do zlewu z zimną wodą, poczekałam aż ostygnie. Mikserem zmiksowałam masło, i miksując dodawałam po trochę kremu.)

Teraz, na pierwszy placek nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim plackiem itd. aż do ostatniego placka. Ostatni placek posmarować jedynie cieniutką warstwą kremu. Na koniec, posmarować boki ciasta. Trzeba uważać, bo kremu nie ma zbyt dużo, żeby starczył na wszystko.

Biała polewa:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego (ja dałam 2)

Trzepaczką mieszać białko powoli dodając cukier. Mieszać, aż masa zgęstnieje, następnie dodać sok, i teraz, w zależności od wielkości białka, dodać więcej cukru lub nie. Masa nie powinna być ani zbyt płynna ani zbyt gęsta.

Siatka:
- 30-40 g ciemnej czekolady

Podczas przygotowywania polewy, roztapiać czekoladę.
Na ciasto wyłożyć białą polewę (mi wyszło jej sporo i nie dawałam całej), roztopioną czekoladę wlać do woreczka z małą dziurką i na polewie robić kółka od najmniejszego do największego, następnie przeciągać wykałaczką zaczynając od środka do zewnątrz (lub odwrotnie, jak kto woli).

Na zakończenie boki ciasta obłożyć płatkami migdałowymi.

Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Kroić dopiero na drugi dzień
icon_smile.gif

tort_esterhazy.jpg

ja nie bawiłam się z tworzeniem sieci, po prostu starłam czekoladę na tarce
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• tort_esterhazy.jpg
    tort_esterhazy.jpg
    161.3 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
dziękuję za pochwały
icon_smile.gif

ten nesquick też widziałam - .agatko. dzięki za link
icon_smile.gif
(dzięki Tobie tłumaczenie mam już z głowy
anbetung.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy