- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Zakwas na ziemniaku chodzil mi po glowie od czasu, kiedy w tv cos obejrzalam i ktos o tym wspomnial.
Potem - gugiel twoim przyjacielem i znalazlam:
http://www.foodgeeks.com/recipes/20640
Przerobiłam, moge polecic.
Zakwas:
1 szklanka ciepłej wody
1-1/2 szklanki bialej mąki pszennej ( uzyłam 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średni surowy ziemniak starty na drobnej tarce
Skladniki wymieszać bez ziemniaka, dopełnić startym ziemniakiem tak, zeby razem bylo 2 szklanki ( pol litra) , wlac do sloika ( nie plastik, nie metal!) i przykryć szmatka lub gazą.
Odstawic w cieple miejsce ( u mnie to bylo 22-23 stopnie) na 24 godziny. Zamieszac raz i drugi podczas tej doby.
Potem zdjac szmatke i szczelnie zakręcic. Odstawic znowu w cieple miejsce, az skonczy sie burzliwa fermentacja i pokaze sie na wierzchu mieszaniny warstwa klarownego plynu.
Zakwas jest gotowy do uzytku. Przechowywać w lodowce. Odświeżać co dwa dni.
Odświeżanie: 1 1/2 szklanki mąki + 1 1/2 szklanki cieplej wody wymieszac z posiadanym zakwasem i odstawic na noc.
Rano odlać 2 szklanki i odstawic do lodowki, resztę zużyc do pieczenia.
Jeżeli nie pieczemy, co 2 dni dokarmić zakwas lyżeczką cukru.
Piekłam na tym zakwasie chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim, chleb trzymiskowy i bulki z szynka i serem - wszystkie udane!
qd
Potem - gugiel twoim przyjacielem i znalazlam:
http://www.foodgeeks.com/recipes/20640
Przerobiłam, moge polecic.
Zakwas:
1 szklanka ciepłej wody
1-1/2 szklanki bialej mąki pszennej ( uzyłam 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średni surowy ziemniak starty na drobnej tarce
Skladniki wymieszać bez ziemniaka, dopełnić startym ziemniakiem tak, zeby razem bylo 2 szklanki ( pol litra) , wlac do sloika ( nie plastik, nie metal!) i przykryć szmatka lub gazą.
Odstawic w cieple miejsce ( u mnie to bylo 22-23 stopnie) na 24 godziny. Zamieszac raz i drugi podczas tej doby.

Potem zdjac szmatke i szczelnie zakręcic. Odstawic znowu w cieple miejsce, az skonczy sie burzliwa fermentacja i pokaze sie na wierzchu mieszaniny warstwa klarownego plynu.

Zakwas jest gotowy do uzytku. Przechowywać w lodowce. Odświeżać co dwa dni.
Odświeżanie: 1 1/2 szklanki mąki + 1 1/2 szklanki cieplej wody wymieszac z posiadanym zakwasem i odstawic na noc.
Rano odlać 2 szklanki i odstawic do lodowki, resztę zużyc do pieczenia.
Jeżeli nie pieczemy, co 2 dni dokarmić zakwas lyżeczką cukru.
Piekłam na tym zakwasie chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim, chleb trzymiskowy i bulki z szynka i serem - wszystkie udane!
qd