Ciasto orzechowe z jabłkami

panidomu

Member
Mar 29, 2009
6
0
0
Ciasto orzechowe z jabłkami



30 dag mąki, 20 dag masła, 5 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 2 żółtka, szczypta mielonych goździków, cynamonu i soli, 1 kg kwaśnych jabłek, po 5-6 łyżek marmolady i dżemu morelowego, 2 łyżki posiekanych migdałów.


Przepis:

Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, mielonymi goździkami, cynamonem oraz solą. Dodać zwiórkowane masło oraz żółtka. Siekać nożem, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto szybko zagnieść czubkami palców, przełożyć na dobrze natłuszczoną blachę, lekko docisnąć, wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne za pomocą specjalnego wycinaka, pokroić na krążki grubości 2 cm, ułożyć na cieście. Otwory w jabłkach napełnić lekko podgrzaną marmoladą. Ciasto piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Jabłka posmarować podgrzanym dżemem morelowym i udekorować posiekanymi migdałami. Ostudzić i pokroić na porcje. Kiedy ciasto wystygnie, możesz je polać niewielką ilością tężejącej galaretki owocowej i wstawić na godzinę do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: