Sos pieczarkowy z papryką*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Prezentuję kolejną pyszną i szybka w przygotowaniu odmianę sosu pieczarkowego: tym razem z dodatkiem papryki. Sos znakomicie pasuje do kotletów, drobiu, klusek i makaronów. Polecam!

pieczarpapryk.JPG

6-8 pieczarek ( zależnie od rozmiaru )
1/2 czerwonej papryki - świeżej lub konserwowej, jeśli lubicie lekko pikantną nutkę octu - ja bardzo lubię
icon_smile.gif

1 pełna łyżeczka słodkiej papryki w proszku
200 ml wody
1 łyżeczka octu z białego wina (opcjonalnie, jeśli używamy świeżej papryki)
1-2 łyżeczki mąki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku, ew. pieprz cayenne dla miłośników pikantnych smaków

2 łyżki oleju

Paprykę pokroić w paski lub w kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć w rondelku wraz z papryką na oleju na złoto. Oprószyć solą i pieprzem oraz wsypać łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać.
Wlać 100 ml wody ( i jeśli chcecie - ocet), chwilkę gotować. W pozostałych 100 ml wody rozmieszać mąkę, dodać do pieczarek. Zagotować, zamieszać, ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem cayenne. Podawać.

Inne szybkie sosy:
Pieczarkowy
Cebulowy
 

Załączniki

  • pieczarpapryk.JPG
    pieczarpapryk.JPG
    101.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Powinien działać
gruebel_2.gif
właśnie sprawdziłam i wchodzi.
Ja bardzo lubię sosy ( oczywiście, nie z torebek!) . Dzięki nim nawet "zwykły" obiad staje się niezwykły
icon_smile.gif