- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Prezentuję kolejną pyszną i szybka w przygotowaniu odmianę sosu pieczarkowego: tym razem z dodatkiem papryki. Sos znakomicie pasuje do kotletów, drobiu, klusek i makaronów. Polecam!
6-8 pieczarek ( zależnie od rozmiaru )
1/2 czerwonej papryki - świeżej lub konserwowej, jeśli lubicie lekko pikantną nutkę octu - ja bardzo lubię
1 pełna łyżeczka słodkiej papryki w proszku
200 ml wody
1 łyżeczka octu z białego wina (opcjonalnie, jeśli używamy świeżej papryki)
1-2 łyżeczki mąki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku, ew. pieprz cayenne dla miłośników pikantnych smaków
2 łyżki oleju
Paprykę pokroić w paski lub w kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć w rondelku wraz z papryką na oleju na złoto. Oprószyć solą i pieprzem oraz wsypać łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać.
Wlać 100 ml wody ( i jeśli chcecie - ocet), chwilkę gotować. W pozostałych 100 ml wody rozmieszać mąkę, dodać do pieczarek. Zagotować, zamieszać, ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem cayenne. Podawać.
Inne szybkie sosy:
Pieczarkowy
Cebulowy

6-8 pieczarek ( zależnie od rozmiaru )
1/2 czerwonej papryki - świeżej lub konserwowej, jeśli lubicie lekko pikantną nutkę octu - ja bardzo lubię

1 pełna łyżeczka słodkiej papryki w proszku
200 ml wody
1 łyżeczka octu z białego wina (opcjonalnie, jeśli używamy świeżej papryki)
1-2 łyżeczki mąki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku, ew. pieprz cayenne dla miłośników pikantnych smaków
2 łyżki oleju
Paprykę pokroić w paski lub w kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć w rondelku wraz z papryką na oleju na złoto. Oprószyć solą i pieprzem oraz wsypać łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać.
Wlać 100 ml wody ( i jeśli chcecie - ocet), chwilkę gotować. W pozostałych 100 ml wody rozmieszać mąkę, dodać do pieczarek. Zagotować, zamieszać, ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem cayenne. Podawać.
Inne szybkie sosy:
Pieczarkowy
Cebulowy
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: