Klopsiki rybne*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Pyszny i szybki sposób na atrakcyjne dane rybne. Przepis z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia żydowska"

fishballs.JPG

300 g białej ryby ( filety lub w kostkach)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka pasty harissa ( jeśli nie macie, zastąpcie odrobiną chilli )
1/2 - 1 łyżeczka cuminu
sól i pieprz do smaku
tarta bułka
olej do smażenia


Rybę zemleć razem z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do ryby wraz z jajkiem i przyprawami, wyrobić na jednolitą masę.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.
Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto.
Podawać z ulubionym sosem.
Ja podałam z majonezowo-czosnkowym.

Z tej porcji wychodzi ok. 25 klopsików.
 

Załączniki

  • fishballs.JPG
    fishballs.JPG
    138.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
Mi, bez poniewierania w tartej bułce?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak, tak, bez poniewierania. Wychodzą dokładnie takie, jak na zdjęciu - rumiane.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,667
2,967
113
anbetung.gif
Nabrałam wielkiej ochoty.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Mam nadzieję, że Ci zasmakują. Nam bardzo przypadły do gustu
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Pewnie, że tak. Każdy , jaki lubisz
icon_smile.gif
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Paczcie no! dopiero teraz doczytałam (jak już zjedzone
lecker.gif
), że miało być bez poniewierania w bułce tartej.
Ale poniewierane i tak były pyszne. Do tego były ziemniaczki, surówka z kapusty kiszonej (własnej roboty
fiesgrins.gif
) i sosik czosnkowy. Mniamć!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ano, bez poniewierania, ale nie szkodzi. Nie wątpię, że poniewieranie były równie pyszne. Cieszą się, że Wam smakowało
freu.gif

Myślę, że sałatka z kiszonej kapusty to strzał w dziesiątkę
daumen.gif
( moje były z pieczarkami, jak na zdjęciu)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: