- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny i szybki sposób na atrakcyjne dane rybne. Przepis z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia żydowska"
300 g białej ryby ( filety lub w kostkach)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka pasty harissa ( jeśli nie macie, zastąpcie odrobiną chilli )
1/2 - 1 łyżeczka cuminu
sól i pieprz do smaku
tarta bułka
olej do smażenia
Rybę zemleć razem z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do ryby wraz z jajkiem i przyprawami, wyrobić na jednolitą masę.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.
Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto.
Podawać z ulubionym sosem.
Ja podałam z majonezowo-czosnkowym.
Z tej porcji wychodzi ok. 25 klopsików.

300 g białej ryby ( filety lub w kostkach)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka pasty harissa ( jeśli nie macie, zastąpcie odrobiną chilli )
1/2 - 1 łyżeczka cuminu
sól i pieprz do smaku
tarta bułka
olej do smażenia
Rybę zemleć razem z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do ryby wraz z jajkiem i przyprawami, wyrobić na jednolitą masę.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.
Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto.
Podawać z ulubionym sosem.
Ja podałam z majonezowo-czosnkowym.
Z tej porcji wychodzi ok. 25 klopsików.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: