IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Dzouki plaki*, czyli ryba po ormiansku :)
Aniutka
post 11 Sep 2010, 18:56
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 780
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Falstart akcji "Kuchnie Kaukazu" icon_mrgreen.gif Przepis pochodzi z ksiazki "The cuisine of Armenia", jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje naprawde super. W oryginalnym przepisie byla pietruszka, ktora zamienilam na kolendre - z tej prostej przyczyny, ze pietruszki nie lubie. W ksiazce tez posypywano te rybe bulka tarta po wierzchu przed zapiekaniem - ja z tego zrezygnowalam.

- ryba swieza lub mrozona – ja uzywam najczesciej tilapii (mrozonej niestety)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- sol i swiezo mielony pieprz
- 3 pomidory (moga byc obrane)
- 1/4 szklanki kolendry
- 2 duze zabki czosnku posiekane
- 1/2 szkl. bialego wytrawnego wina

Rybe umyc, wysuszyc, posolic i popieprzyc z obu stron, wlozyc do naczynia zaroodpornego wysmarowanego wczesniej oliwa z oliwek. Pozostala czesc oliwy wymieszac z posiekanymi pomidorami, kolendra i czosnkiem, wylozyc na rybe. Posypac calosc bulka tarta (ok. 1/4 szkl., spokojnie mozna pominac), podlac winem.
Piec ok. 30-40 min w temp. 170 stopni
Zdjecie przed pieczeniem i juz na talerzu icon_smile.gif
Załączone pliki
Załączony plik  DSC05849.JPG ( 187.61K ) Suma pobrań: 0
Załączony plik  DSC05856.JPG ( 196.16K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 11 Sep 2010, 19:22
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.702
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wygląda wspaniale!
Sama zrobię zgodnie z oryginałem z tej prostej przyczyny, że nie lubię kolendry. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 11 Sep 2010, 19:26
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 780
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Mnie pietruszka laskocze w podniebienie. dump.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pela
post 12 Sep 2010, 10:57
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 543
Dołączył: 21-November 08
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 12.418



Przepis rzeczywiście zachęca prostotą wykonania - ja też zrobię zgodnie z oryginałem, bo uwielbiam pietruszkę lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th November 2019 - 06:52