- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Falstart akcji "Kuchnie Kaukazu"
Przepis pochodzi z ksiazki "The cuisine of Armenia", jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje naprawde super. W oryginalnym przepisie byla pietruszka, ktora zamienilam na kolendre - z tej prostej przyczyny, ze pietruszki nie lubie. W ksiazce tez posypywano te rybe bulka tarta po wierzchu przed zapiekaniem - ja z tego zrezygnowalam.
- ryba swieza lub mrozona – ja uzywam najczesciej tilapii (mrozonej niestety)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- sol i swiezo mielony pieprz
- 3 pomidory (moga byc obrane)
- 1/4 szklanki kolendry
- 2 duze zabki czosnku posiekane
- 1/2 szkl. bialego wytrawnego wina
Rybe umyc, wysuszyc, posolic i popieprzyc z obu stron, wlozyc do naczynia zaroodpornego wysmarowanego wczesniej oliwa z oliwek. Pozostala czesc oliwy wymieszac z posiekanymi pomidorami, kolendra i czosnkiem, wylozyc na rybe. Posypac calosc bulka tarta (ok. 1/4 szkl., spokojnie mozna pominac), podlac winem.
Piec ok. 30-40 min w temp. 170 stopni
Zdjecie przed pieczeniem i juz na talerzu

- ryba swieza lub mrozona – ja uzywam najczesciej tilapii (mrozonej niestety)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- sol i swiezo mielony pieprz
- 3 pomidory (moga byc obrane)
- 1/4 szklanki kolendry
- 2 duze zabki czosnku posiekane
- 1/2 szkl. bialego wytrawnego wina
Rybe umyc, wysuszyc, posolic i popieprzyc z obu stron, wlozyc do naczynia zaroodpornego wysmarowanego wczesniej oliwa z oliwek. Pozostala czesc oliwy wymieszac z posiekanymi pomidorami, kolendra i czosnkiem, wylozyc na rybe. Posypac calosc bulka tarta (ok. 1/4 szkl., spokojnie mozna pominac), podlac winem.
Piec ok. 30-40 min w temp. 170 stopni
Zdjecie przed pieczeniem i juz na talerzu

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: