IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Badamburi, ormianskie ciastka z orzechowym nadzieniem
Aniutka
post 12 Sep 2010, 23:43
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 781
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Bardzo smaczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem. Powinny byc bardzo obficie posypane cukrem pudrem.
Jedne z moich ulubionych ormianskich slodkosci.

Badamburi
- 300 g zimnego masla
- 3 szklanki maki
- 2 jajka
- 300 g smietany
- 1 szkl. cukru
- 350-400 g orzechow wloskich
- 1 lyzeczka cynamonu
- cukier puder
Posiekac make z maslem, nastepnie dodac 2 zoltka i smietane. Zagniesc ciasto, podzielic na mniejsze kawalki i uformowac ok. 50 kulek wielkosci orzecha wloskiego, wlozyc do lodowki na 45-60 min.
Nadzienie: pokroic orzechy na male kawalki, wymieszac z cukrem, cynamonem i jednym bialkiem.
Wyjac kulki z lodowki, rozwalkowac, nakladac mala lyzeczke nadzienia, dokladnie zlepic starajac sie utrzymac odpowiedni ksztalt pierozka. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni). Wyjac, posypac obficie cukrem pudrem.
Znalazlam zdjecie - kiepskie co prawda, ale moze niech zostanie dopoki ktos nie wklei lepszego icon_smile.gif
Załączone pliki
Załączony plik  badamburi.jpg ( 81.28K ) Suma pobrań: 11
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 13 Sep 2010, 06:57
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wspaniałe. Niech no tylko dojrzeją orzechy.... mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihrunnisa
post 13 Sep 2010, 11:51
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 219
Dołączył: 30-March 09
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 14.911



Aniutko rozumiem że śmietanę kwaśną a piec to tak do zezłocenia czy jest jakaś granica czasowa ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Spes
post 13 Sep 2010, 14:07
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 349
Dołączył: 19-April 10
Użytkownik nr: 21.398



Tez mam pytanie
..czy mozna 3 dni przed spozywaniem przygotowac (biorąc pod uwage stosowne zabezpieczenia by nie zostały wczesniej zresorbowane?) icon_smile.gif, czy raczej sa tak na "świeżo" dobre??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 13 Sep 2010, 16:25
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 781
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Mihrunnisa, tak, smietana kwasna. Piec do zezlocenia, niestety tesciowa nie napisala w przepisie jak dlugo icon_mrgreen.gif postaram sie zrobic niedlugo i dopisze dokladny czas.
Spes, mozna spokojnie przechowywac kilka dni, na pewno tydzien - zamkniete w jakims w miare szczelnym pudelku.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihrunnisa
post 9 Nov 2010, 22:25
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 219
Dołączył: 30-March 09
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 14.911



UWAGA te Ciasteczka są uzależniające !!! Boskie
Ja ledwo zrzuciłam 2 kg i zaraz będę miała jojo
Zamiast włoskich dałam laskowe icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 10 Nov 2010, 01:28
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 781
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Rozumiem, ze smakowaly icon_mrgreen.gif Sie ciesze!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 4 Dec 2010, 21:39
Post #8


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 781
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Upieklam, dorzucam nowe foty icon_smile.gif

Załączone pliki
Załączony plik  DSC06248.JPG ( 169.17K ) Suma pobrań: 2
Załączony plik  DSC06249.JPG ( 196.85K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 20:21