IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Baklazanowe roladki*
Aniutka
post 13 Sep 2010, 23:47
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 790
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Bardzo smaczne ormianskie male danko. Doskonale jako przystawka. Baklazana mozna usmazyc na oleju lub przygotowac w piekarniku. Ja wybieram ta druga wersje - wtedy baklazan nie nasiaka tluszczem.

Roladki z balkazana:
- Spory baklazan (najlepiej w miare rowny, niegruszkowaty)
- Serek kremowy (philadephia)
- Jogurt naturalny
- Orzechy wloskie posiekane
- Zabek czosnku zmiazdzony
- Koperek
- Sol
- Opcjonalnie owoc granatu

Baklazana pokroic wzdluz na cieniutkie paski, posypac sola i odstawic na 10-15 min. Po tym czasie wytrzec recznikiem papierowym. Polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, skropic oliwa i piec w temp. ok. 150 stopni az lekko zbrazowieje.
Serek wymieszac z jogurtem, dodac posiekane orzechy wloskie , czosnek oraz koperek – posolic i popieprzyc do smaku. W sezonie mozna dodac ziarna owocu granatu. Posmarowac paski baklazana, zwinac w roladki. Podawac jako przystawke.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 20 Sep 2010, 22:01
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 790
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Zrobilam dzis zdjecie, wiec dodaje. Tym razem zamiast serka i jogurtu uzylam majonezu i smietany (ktore byly w oryginalnym przepisie). Baklazany posmarowane oliwa i upieczone w piekarniku.
Załączone pliki
Załączony plik  DSC05899.JPG ( 153.8K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 3 May 2012, 00:49
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 790
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



I jeszcze jedno zdjecie, tym razem ze smazonym baklazanem. Takie roladki sa jednak smaczniejsze niz te zrobione z pieczonego baklazana.

Załączone pliki
Załączony plik  male_roladki.jpg ( 181.41K ) Suma pobrań: 0
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 3 May 2012, 15:06
Post #4


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Uwielbiam icon_smile.gif Aniutko, poczestuj! icon_smile.gif Moje ukochane baklazany icon_smile.gif i jeszcze te ziarna granatu..... wiemy, ze to jest dobre, co? ;)
robie jeszcze w plasterkach, nie tylko w roladkach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 3 May 2012, 18:13
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 790
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Czestuj sie Elka! icon_smile.gif
Wiemy, co dobre icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 6th December 2019 - 21:33