- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Bardzo smaczne ormianskie male danko. Doskonale jako przystawka. Baklazana mozna usmazyc na oleju lub przygotowac w piekarniku. Ja wybieram ta druga wersje - wtedy baklazan nie nasiaka tluszczem.
Roladki z balkazana:
- Spory baklazan (najlepiej w miare rowny, niegruszkowaty)
- Serek kremowy (philadephia)
- Jogurt naturalny
- Orzechy wloskie posiekane
- Zabek czosnku zmiazdzony
- Koperek
- Sol
- Opcjonalnie owoc granatu
Baklazana pokroic wzdluz na cieniutkie paski, posypac sola i odstawic na 10-15 min. Po tym czasie wytrzec recznikiem papierowym. Polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, skropic oliwa i piec w temp. ok. 150 stopni az lekko zbrazowieje.
Serek wymieszac z jogurtem, dodac posiekane orzechy wloskie , czosnek oraz koperek – posolic i popieprzyc do smaku. W sezonie mozna dodac ziarna owocu granatu. Posmarowac paski baklazana, zwinac w roladki. Podawac jako przystawke.
Roladki z balkazana:
- Spory baklazan (najlepiej w miare rowny, niegruszkowaty)
- Serek kremowy (philadephia)
- Jogurt naturalny
- Orzechy wloskie posiekane
- Zabek czosnku zmiazdzony
- Koperek
- Sol
- Opcjonalnie owoc granatu
Baklazana pokroic wzdluz na cieniutkie paski, posypac sola i odstawic na 10-15 min. Po tym czasie wytrzec recznikiem papierowym. Polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, skropic oliwa i piec w temp. ok. 150 stopni az lekko zbrazowieje.
Serek wymieszac z jogurtem, dodac posiekane orzechy wloskie , czosnek oraz koperek – posolic i popieprzyc do smaku. W sezonie mozna dodac ziarna owocu granatu. Posmarowac paski baklazana, zwinac w roladki. Podawac jako przystawke.