IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Zupa z awelukiem (szczaw górski)*, zupa ormiańska
Elka
post 14 Sep 2010, 19:53
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Ormiańska zupa z awelukiem

na początku powiem, że nie udało mi się znaleźć nazwę łacińską, więc nie wiem, jak się nazywa. Wiem tylko, że rośnie tylko w górach. Liście są suszone i plecione w warkocze. Tak wygląda:





warkocz aweluku ~30 cm
1 szklanka soczewicy brązowej
2-3 ziemniaki
1 nieduża cebula
1 marchew
1-2 łyżki masła topionego
garść suszonych śliwek
sól, pieprz

Aweluk przełukać w ciepłej wodzie i zamoczyć na godzinę. W garnku o grubym dnie roztopić masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i marchew. Wlać wodę (~1,5 l), włożyć pocięty aweluk i gotować przez 20-30 minut. Wsypać soczewicę i jeszcze pogotować 15 minut. Włożyć pokrojone ziemniaki i śliwki. Posolić, popieprzyć. Gotować pokąd się nie ugotują ziemniaki. Przed podaniem można dosmaczyć rozgniecionym czosnkiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 15 Sep 2010, 21:31
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Bardzo ciekawa zupa, tylko główny składnik czyli aweluk u nas raczej niedostępny. Ale przynajmniej powiedz Elu jaki to mniej więcej ma smak? Do czego jest podobne, do zwykłego szczawiu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 15 Sep 2010, 22:08
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 781
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Elu, czy to te warkocze sprzedawane wszedzie i polecane na problemy zoladkowe? Wydaje mi sie, ze to Rumex acetosa, czyli zwykly poczciwy szczaw.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 15 Sep 2010, 22:09
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Aniutka @ 15 Sep 2010, 23:08 ) *
Elu, czy to te warkocze sprzedawane wszedzie i polecane na problemy zoladkowe? Wydaje mi sie, ze to Rumex acetosa, czyli zwykly poczciwy szczaw.

Ale taki zwykły nie jest chyba tak długi żeby go można było spleść w warkocz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Sep 2010, 23:01
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Elka pisała, że to szczaw górski:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Rumex_alpinus.htm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 15 Sep 2010, 23:26
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.549
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Aniutko, detektywem jestes? icon_smile.gif
Joanno, jestes chodzaca encyklopedia icon_smile.gif wlasnie taki. Nie wiem, czy jest w Polsce, wiem, ze u nas napewno nie ma, a i w Armenii tez nie zawsze mozna znalezc.

Samanto, jest nie taki kwaskowy, raczej lagodno-sianowy icon_smile.gif))) ale taki przyjemny. Tez mozna z niego gotowac nie tylko zupy, ale i przygotowac salatki, tak, jak ze szpinakiem icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 15 Sep 2010, 23:50
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 781
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



CYTAT(Elka @ 15 Sep 2010, 15:26 ) *
Aniutko, detektywem jestes? icon_smile.gif


Nie, farmaceutka zahnlos.gif
A tak szczerze mowiac frapowaly mnie te szczawiowe lancuchy porozwieszane wszedzie, ale jedyna odpowiedz jaka uzyskalam na moje pytania byla wlasnie o wlasciwosciach zdrowotnych tego zielska (pewnie dlatego, ze meza pytalam ;)). Teraz juz wiem, ze mozna z niego zrobic zupe! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 16 Sep 2010, 07:28
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.703
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Elka @ 16 Sep 2010, 00:26 ) *
Joanno, jestes chodzaca encyklopedia icon_smile.gif

E, skądże znowu. Zaciekawił mnie, więc wyszukałam. I jestem pewna, że osobiście widziałam go gdzieś na stoku, tylko nie pamiętam, gdzie.
Skoro smak podobny, to pewnie dałoby się go zastąpić szpinakiem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 23:23