- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Ormiańska zupa z awelukiem
na początku powiem, że nie udało mi się znaleźć nazwę łacińską, więc nie wiem, jak się nazywa. Wiem tylko, że rośnie tylko w górach. Liście są suszone i plecione w warkocze. Tak wygląda:
warkocz aweluku ~30 cm
1 szklanka soczewicy brązowej
2-3 ziemniaki
1 nieduża cebula
1 marchew
1-2 łyżki masła topionego
garść suszonych śliwek
sól, pieprz
Aweluk przełukać w ciepłej wodzie i zamoczyć na godzinę. W garnku o grubym dnie roztopić masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i marchew. Wlać wodę (~1,5 l), włożyć pocięty aweluk i gotować przez 20-30 minut. Wsypać soczewicę i jeszcze pogotować 15 minut. Włożyć pokrojone ziemniaki i śliwki. Posolić, popieprzyć. Gotować pokąd się nie ugotują ziemniaki. Przed podaniem można dosmaczyć rozgniecionym czosnkiem.
na początku powiem, że nie udało mi się znaleźć nazwę łacińską, więc nie wiem, jak się nazywa. Wiem tylko, że rośnie tylko w górach. Liście są suszone i plecione w warkocze. Tak wygląda:
warkocz aweluku ~30 cm
1 szklanka soczewicy brązowej
2-3 ziemniaki
1 nieduża cebula
1 marchew
1-2 łyżki masła topionego
garść suszonych śliwek
sól, pieprz
Aweluk przełukać w ciepłej wodzie i zamoczyć na godzinę. W garnku o grubym dnie roztopić masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i marchew. Wlać wodę (~1,5 l), włożyć pocięty aweluk i gotować przez 20-30 minut. Wsypać soczewicę i jeszcze pogotować 15 minut. Włożyć pokrojone ziemniaki i śliwki. Posolić, popieprzyć. Gotować pokąd się nie ugotują ziemniaki. Przed podaniem można dosmaczyć rozgniecionym czosnkiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: