IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Liobios Chorba*, wegetarianska zupa fasolowa z Gruzji
tatter
post 16 Sep 2010, 14:43
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



na podstawie przepisu na Liobios Chorba z AboutGeorgia

250g czerwonej fasolki, namoczonej przez noc i ugotoweanej z 1 lyzeczka soli i 1 lisciem laurowym
3 lyzki masla
2 lyzki oliwy z oliwek
2 srednie cebule, posiekane
1 duza marchewka, pokrojona w kostke
2 pory, biale czesci tylko, pokrojone w plasterki
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kostke
3 duze zabki czosnku
1 mala ostra papryczka
2 litry warzywnego wywaru
sol i pieprz
po 6 galazek: kopru, zielonej pietruszki, kolendry, posiekane bardzo drobno
1 lyzka czerwonego octu winnego


W duzym garnku rozpuscilam maslo z oliwa, dodalam marchewke, pory, cebulke i seler. Dusilam pod przykryciem, az warzwa zmiekly (ok 20 min) W mozdzierzu utluklam czosnek z reszta soli i papryczka, dodalam do warzyw wraz z miekka fasolka. Gotowalam na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprawilam sola i pieperzem, dodalam ziola i ocet.

Pyszna, "tresciwa" zupa o ciekawym, ostro-kwasnym smaku. Polecam.





Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th October 2019 - 22:21