- Gru 21, 2005
- 7,253
- 5
- 0
na podstawie przepisu na Liobios Chorba z AboutGeorgia
250g czerwonej fasolki, namoczonej przez noc i ugotoweanej z 1 lyzeczka soli i 1 lisciem laurowym
3 lyzki masla
2 lyzki oliwy z oliwek
2 srednie cebule, posiekane
1 duza marchewka, pokrojona w kostke
2 pory, biale czesci tylko, pokrojone w plasterki
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kostke
3 duze zabki czosnku
1 mala ostra papryczka
2 litry warzywnego wywaru
sol i pieprz
po 6 galazek: kopru, zielonej pietruszki, kolendry, posiekane bardzo drobno
1 lyzka czerwonego octu winnego
W duzym garnku rozpuscilam maslo z oliwa, dodalam marchewke, pory, cebulke i seler. Dusilam pod przykryciem, az warzwa zmiekly (ok 20 min) W mozdzierzu utluklam czosnek z reszta soli i papryczka, dodalam do warzyw wraz z miekka fasolka. Gotowalam na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprawilam sola i pieperzem, dodalam ziola i ocet.
Pyszna, "tresciwa" zupa o ciekawym, ostro-kwasnym smaku. Polecam.
250g czerwonej fasolki, namoczonej przez noc i ugotoweanej z 1 lyzeczka soli i 1 lisciem laurowym
3 lyzki masla
2 lyzki oliwy z oliwek
2 srednie cebule, posiekane
1 duza marchewka, pokrojona w kostke
2 pory, biale czesci tylko, pokrojone w plasterki
2 lodygi selera naciowego, pokrojone w kostke
3 duze zabki czosnku
1 mala ostra papryczka
2 litry warzywnego wywaru
sol i pieprz
po 6 galazek: kopru, zielonej pietruszki, kolendry, posiekane bardzo drobno
1 lyzka czerwonego octu winnego
W duzym garnku rozpuscilam maslo z oliwa, dodalam marchewke, pory, cebulke i seler. Dusilam pod przykryciem, az warzwa zmiekly (ok 20 min) W mozdzierzu utluklam czosnek z reszta soli i papryczka, dodalam do warzyw wraz z miekka fasolka. Gotowalam na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprawilam sola i pieperzem, dodalam ziola i ocet.
Pyszna, "tresciwa" zupa o ciekawym, ostro-kwasnym smaku. Polecam.