Kurczak duszony z grzybami*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,664
113
Kurczak duszony z grzybami
(Chaszac hawe sunkow)

Źródło przepisu - Narine Karapetjan - Kulka, Marek Kulka " Armenia od kuchni" AWM 2005

Składniki:
500 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
1 kurczak o wadze 1 kg
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki
3 - 4 łyżki masła
6 łyżek oleju
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i rozmarynem. Usmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i dusić przez 30 minut. Grzyby oczyścić, umyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu winnego, pokroić w paseczki i usmażyć na maśle. Zalać winem, dodać pół szklanki wody wymieszanej z mąką, posolić popieprzyć i dusić przez 10 minut. Sos grzybowy połączyć z kurczakiem i razem gotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Moja wersja:
Zamiast kurczaka użyłam pokrojonego w kostkę indyczego fileta. Zrobiłam z rydzami i świeżym rozmarynem.
Od siebie dołożyłam odrobinę świeżego tymianku.
Podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie.

indyk_z_rydzami.jpg

indyk_z_rydzami1.jpg
 

Załączniki

  • indyk_z_rydzami.jpg
    indyk_z_rydzami.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 0
  • indyk_z_rydzami1.jpg
    indyk_z_rydzami1.jpg
    32.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kupuję! Zrobię dziś, tyle, ze z piersią z kurczaka.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tez zrobiłam, pyszny!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,664
113
O, super, bardzo się cieszę!
Ja też będę powtarzać, bo proste, szybkie i smaczne.
Dwa słoiczki rydzów w maśle już czekają...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zatem, jak mówiłam, zrobiłam dziś jak najszybciej. Wina dałam 1/4 szklanki. Zrobiłam z pieczarkami i suszonymi prawdziwkami. Bardzo dobre. do tego była kasza gryczana.
icon_biggrin.gif


kurgruz.JPG
 

Załączniki

  • kurgruz.JPG
    kurgruz.JPG
    112.5 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,664
113
O tak, z suszonymi prawdziwkami to na pewno było niebo w gębie!
mniam.gif

Przyznam się Wam, że też mi po głowie chodziła kasza gryczana, ale uznałam, że jest za mało ormiańska.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Z kaszą było bardzo smaczne - sama się wahałam. Nie wiedziałam, z czym będzie najbardziej tradycyjne, ale kasza mi do tych grzybów pasowała, więc ostatecznie stanęło na kaszy.
W ogóle, dziękuję za świetny przepis - ten rozmaryn dużo smaku tu daje
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Mi, jak te prawdziwki przygotowałaś? też na maśle dusiłaś? Bo mam na tę potrawę wielką ochotę, ale świeżych grzybów nie mam, mam za to hurtowe ilości suszonych i czas zacząć je utylizować
icon_lol.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kawo, ja robię tak: suszone grzyby przełamuję na pół - lub jeśli są duże, na 4 części- i wrzucam je do małej miseczki. Zalewam je niedużą ilością wrzątku po czym przykrywam miseczkę. Zaparzam je co najmniej 20 min. Po tym czasie dodaję je do potrawy, wraz z wodą, w której się parzyły
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nie, nie chciałam dodawać masła, żeby smak za tłusty nie wyszedł. W końcu kurak smażony jest na oleju, który się staje potem składnikiem sosu.
icon_smile.gif
smacznego
icon_smile.gif