- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Kurczak duszony z grzybami
(Chaszac hawe sunkow)
Źródło przepisu - Narine Karapetjan - Kulka, Marek Kulka " Armenia od kuchni" AWM 2005
Składniki:
500 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
1 kurczak o wadze 1 kg
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki
3 - 4 łyżki masła
6 łyżek oleju
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i rozmarynem. Usmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i dusić przez 30 minut. Grzyby oczyścić, umyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu winnego, pokroić w paseczki i usmażyć na maśle. Zalać winem, dodać pół szklanki wody wymieszanej z mąką, posolić popieprzyć i dusić przez 10 minut. Sos grzybowy połączyć z kurczakiem i razem gotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Moja wersja:
Zamiast kurczaka użyłam pokrojonego w kostkę indyczego fileta. Zrobiłam z rydzami i świeżym rozmarynem.
Od siebie dołożyłam odrobinę świeżego tymianku.
Podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie.

(Chaszac hawe sunkow)
Źródło przepisu - Narine Karapetjan - Kulka, Marek Kulka " Armenia od kuchni" AWM 2005
Składniki:
500 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
1 kurczak o wadze 1 kg
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki
3 - 4 łyżki masła
6 łyżek oleju
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i rozmarynem. Usmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i dusić przez 30 minut. Grzyby oczyścić, umyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu winnego, pokroić w paseczki i usmażyć na maśle. Zalać winem, dodać pół szklanki wody wymieszanej z mąką, posolić popieprzyć i dusić przez 10 minut. Sos grzybowy połączyć z kurczakiem i razem gotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Moja wersja:
Zamiast kurczaka użyłam pokrojonego w kostkę indyczego fileta. Zrobiłam z rydzami i świeżym rozmarynem.
Od siebie dołożyłam odrobinę świeżego tymianku.
Podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: