Kurczak "Madras" w sosie ananasowym*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
madras.JPG

Po 1 piersi kurczaka na osobę
1 puszka ananasów
1 pełna łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
czarny pieprz i sól do smaku
200 ml soku / zalewy z ananasów
50 ml mleka
1 łyżka maki pszennej

ew. pieprz cayenne

Piersi kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i curry. Zrumienić z obu stron na oleju, na złoto.

200 ml soku ( zalewy) z ananasów z puszki wymieszać z 50 ml mleka i 1 łyżką maki pszennej.

Na patelnię dodać pokrojonego ananasa z puszki. ( W zależności od ilości kurczaka - cała puszka lub połowa)
Wsypać 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki papryki i zamieszać. Następnie wlać sos. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Przykryć patelnię pokrywką i dusić kurczaka w sosie przez 10 min.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Jeśli chcemy, by danie było pikantne, należy dodać szczyptę pieprzu cayenne.



Źródło: Tina Koch&Backi-Ideen, Oktober 2010.
 

Załączniki

  • madras.JPG
    madras.JPG
    106.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
No nie MI, Twoje przepisy są super!!!!! Łatwe i pyszne, a to połączenie to już poezja, z pewnością zrobię
icon_smile.gif