- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

Po 1 piersi kurczaka na osobę
1 puszka ananasów
1 pełna łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
czarny pieprz i sól do smaku
200 ml soku / zalewy z ananasów
50 ml mleka
1 łyżka maki pszennej
ew. pieprz cayenne
Piersi kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem i curry. Zrumienić z obu stron na oleju, na złoto.
200 ml soku ( zalewy) z ananasów z puszki wymieszać z 50 ml mleka i 1 łyżką maki pszennej.
Na patelnię dodać pokrojonego ananasa z puszki. ( W zależności od ilości kurczaka - cała puszka lub połowa)
Wsypać 1 łyżeczkę curry, 1/2 łyżeczki papryki i zamieszać. Następnie wlać sos. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Przykryć patelnię pokrywką i dusić kurczaka w sosie przez 10 min.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Jeśli chcemy, by danie było pikantne, należy dodać szczyptę pieprzu cayenne.
Źródło: Tina Koch&Backi-Ideen, Oktober 2010.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: