Kurczak po koreańsku*

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
40 dag filetów z kurczaka
40 dag porów
2 czerwone strączki chili
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
1 kubek (20 dag) bitej śmietany
1 puszka moreli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
plastry cytryny do przybrania

Filety z kurczaka umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Morele osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Zagęszczacz lub rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymi bagietkami.

kurczakkorea.jpg
 

Załączniki

  • kurczakkorea.jpg
    kurczakkorea.jpg
    114.3 KB · Wyświetleń: 3

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Naprawdę "bitej śmietany"? Słodkiej, deserowej i ubitej?
Czy po prostu gęstej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
Ja daję zawsze ubitą, ale nie słodką, deserową, ale zwykłą kremówkę bez dodatków, bez cukru...
Myślę, że gęsta też by mogła być, choć nigdy tak nie próbowałam...
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję.