- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
40 dag filetów z kurczaka
40 dag porów
2 czerwone strączki chili
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
1 kubek (20 dag) bitej śmietany
1 puszka moreli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
plastry cytryny do przybrania
Filety z kurczaka umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Morele osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Zagęszczacz lub rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymi bagietkami.

40 dag porów
2 czerwone strączki chili
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
1 kubek (20 dag) bitej śmietany
1 puszka moreli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
plastry cytryny do przybrania
Filety z kurczaka umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Morele osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Zagęszczacz lub rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymi bagietkami.
