Kokosowe ciasto z dyni

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Przepis znalazłam na stronie Beaty Pawlikowskiej, ale nieco go zmieniłam i podaje tak jak piekłam. Użułam foremki 11x30, ale można również upiec w mniejszej, wtedy będzie wyższe.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, z tych wilgotnych.

Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego (ciemnego)
  • 1 szklanki przecieru z dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać przecier z dyni, olej, mleko kokosowe i całość wymieszać. Na końcu wmieszać w ciasto wiórki i orzechy. Foremkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 60 - 75 minut. Studzić na kratce.

ciasto_kokosowe_z_dyni_.jpg

ciasto_kokosowe_z_dyni_1.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_kokosowe_z_dyni_.jpg
    ciasto_kokosowe_z_dyni_.jpg
    63.3 KB · Wyświetleń: 2
  • ciasto_kokosowe_z_dyni_1.jpg
    ciasto_kokosowe_z_dyni_1.jpg
    58.8 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
Bardzo mi się podoba. Chyba jeszcze dziś je upiekę.

EDIT:
Siedzi w piekarniku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
ciasto_dyniowe_z_kokosem_i_orzechami.jpg

Bardzo smaczne.
Ponieważ mój mus dyniowy był bardzo gęsty (z pieczonej dyni typu hokkaido), a mąkę dałam pełnoziarnistą (z Lubelli), dodałam do ciasta dwa jajka. Zrezygnowałam z korzennych przypraw i upiekłam je w tortownicy o średnicy 23 cm, bo lubię niewysokie ciasta. Siedziało w piekarniku 45 minut.
 

Załączniki

  • ciasto_dyniowe_z_kokosem_i_orzechami.jpg
    ciasto_dyniowe_z_kokosem_i_orzechami.jpg
    26.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Joanna @ 28 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1042065Bardzo smaczne.
Ponieważ mój mus dyniowy był bardzo gęsty (z pieczonej dyni typu hokkaido), a mąkę dałam pełnoziarnistą (z Lubelli), dodałam do ciasta dwa jajka. Zrezygnowałam z korzennych przypraw i upiekłam je w tortownicy o średnicy 23 cm, bo lubię niewysokie ciasta. Siedziało w piekarniku 45 minut.
Joanno ale jesteś szybka
icon_smile.gif
Rano tylko przeczytałam, że Ci się podoba, wracam do domku, a Ty już upiekłaś
icon_smile.gif
Bardzo sie cieszę , że smakowało
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,661
113
Atino, poszło błyskiem, bo na przepis natrafiłam w dniu, w którym planowałam gotować zupę z dyni z mlekiem kokosowym, więc wystarczyło odlać pół szklanki mleka i odłożyć szklankę musu.
icon_smile.gif

 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Bardzo dobre! Wilgotne, aromatyczne, super
icon_smile.gif
Dodalam jedno jajko idac za przykladem Joanny, bo mi masa wyszla bardzo gesta.
Na pewno do powtorki!