Chutney z gruszek

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Chutnej z gruszek

dobry do mieska, mozna tez nim posmarowac mieso przed upieczeniu albo uzyc jako sos do ryzu , badz do saltki ryzowej

2 kg gruszek
250 ml octu

50 gr czosnku
70 dag cukru)mozna dac miodu)

30 gr imbiru( ja daje korzen starty)
3 l-czki chili
1 l-czka soli
1/4 l-czki gozdzikow(zmielone)
1/4 l-czki kurkumy
1/4 l-czki cynamonu
rodzynki( opcjonalne

Gruszki w kostke, dodac polowe octu i cukier- gotujemy przez 30 minut

Dodac reszte skladnikow i pozostawic na gazie na 40 minut mieszajac od czasu do czasu

Cala zawartosc z patelni zmiksowac, nastepnie z powrotem na gaz na koklejne 10-15 minut

Sciagnac z gazu, dodac rodzynki.