Chutnej z gruszek
dobry do mieska, mozna tez nim posmarowac mieso przed upieczeniu albo uzyc jako sos do ryzu , badz do saltki ryzowej
2 kg gruszek
250 ml octu
50 gr czosnku
70 dag cukru)mozna dac miodu)
30 gr imbiru( ja daje korzen starty)
3 l-czki chili
1 l-czka soli
1/4 l-czki gozdzikow(zmielone)
1/4 l-czki kurkumy
1/4 l-czki cynamonu
rodzynki( opcjonalne
Gruszki w kostke, dodac polowe octu i cukier- gotujemy przez 30 minut
Dodac reszte skladnikow i pozostawic na gazie na 40 minut mieszajac od czasu do czasu
Cala zawartosc z patelni zmiksowac, nastepnie z powrotem na gaz na koklejne 10-15 minut
Sciagnac z gazu, dodac rodzynki.
dobry do mieska, mozna tez nim posmarowac mieso przed upieczeniu albo uzyc jako sos do ryzu , badz do saltki ryzowej
2 kg gruszek
250 ml octu
50 gr czosnku
70 dag cukru)mozna dac miodu)
30 gr imbiru( ja daje korzen starty)
3 l-czki chili
1 l-czka soli
1/4 l-czki gozdzikow(zmielone)
1/4 l-czki kurkumy
1/4 l-czki cynamonu
rodzynki( opcjonalne
Gruszki w kostke, dodac polowe octu i cukier- gotujemy przez 30 minut
Dodac reszte skladnikow i pozostawic na gazie na 40 minut mieszajac od czasu do czasu
Cala zawartosc z patelni zmiksowac, nastepnie z powrotem na gaz na koklejne 10-15 minut
Sciagnac z gazu, dodac rodzynki.