- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli. ( Dla 2 osób do obiadu używam zazwyczaj ok 30. dag fasoli).
Kiedy już będzie gotowa - odcedzić, zachowując 100-150 ml wody, w której się gotowała.
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100 ml wody z fasoli
100 ml mleka
1 łyżka utartego drobno parmezanu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
czarny świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
W rondlu rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Dodać wodę wraz z mlekiem, wymieszać. Dodać 1 łyżkę tartego parmezanu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, czarny pieprz i sól do smaku. Fasolkę dodać do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: