Fasolka szparagowa z sosem parmezanowym

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
z_fasolka.JPG

Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli. ( Dla 2 osób do obiadu używam zazwyczaj ok 30. dag fasoli).

Kiedy już będzie gotowa - odcedzić, zachowując 100-150 ml wody, w której się gotowała.

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100 ml wody z fasoli
100 ml mleka
1 łyżka utartego drobno parmezanu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
czarny świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.

W rondlu rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Dodać wodę wraz z mlekiem, wymieszać. Dodać 1 łyżkę tartego parmezanu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, czarny pieprz i sól do smaku. Fasolkę dodać do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
 

Załączniki

  • z_fasolka.JPG
    z_fasolka.JPG
    119 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy